Kartläggning klar–här är yrkena som ger jobb lokalt

Ungefär hälften av företagen i Åtvidaberg, men också kommunen, har svårt att hitta den personal man söker. En ny kartläggning visar vilka yrkesgrupper det råder brist på.

Var och en kan inte lösa företagens och kommunens behov av personal i bristyrken på sikt. För att lyckas krävs samverkan och systematiskt arbete. Det är Karl Johan Sjödin, skolchef i Åtvidabergs kommun, Christian Ottosson, vd i Åtvidabergs sparbank och Marianne Henriksson, vd i Näringslivscentrum i Åtvidaberg samstämmiga om.

Var och en kan inte lösa företagens och kommunens behov av personal i bristyrken på sikt. För att lyckas krävs samverkan och systematiskt arbete. Det är Karl Johan Sjödin, skolchef i Åtvidabergs kommun, Christian Ottosson, vd i Åtvidabergs sparbank och Marianne Henriksson, vd i Näringslivscentrum i Åtvidaberg samstämmiga om.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-02-14 16:14

Under förra året krokade Näringslivscentrum och kommunen arm. 

En samverkansgrupp mellan skola och näringsliv bildades, bland annat för att se över framtida kompetensförsörjning.

– Vi måste dra lasset tillsammans och samverka, säger skolchef Karl Johan Sjödin när han tillsammans med Näringslivscentrums vd Marianne Henriksson och Åtvidabergs sparbanks vd Christian Ottosson presenterar resultatet av en färsk kartläggning.

– Vi bestämde oss för att ta reda på fakta om kompetensbehovet på sikt, förklarar Henriksson. 

undefined
"Resultatet var inte jätteöverrasknade, men nu vet vi kompetensbehovet på sikt", säger Marianne Henriksson, vd Näringslivscentrum i Åtvidaberg om kompetensinventeringen.

Uppdraget att genomföra kartläggningen gick till Gozinto studentkonsulter i Linköping. 14 företag handplockades för djupintervjuer. 51 företag svarade på en enkät. Till det lades kommunens personalbehov. 

Resultat bekräftar tidigare antagande– företagen har svårt att rekrytera, särskilt inom bristyrken.

– Det stämmer väl med den bild som finns på riksplanet också, säger Ottosson.

– Av de 51 företag som svarade på enkäten uppgav 45 procent att man inte bara har behov, utan att man har svårt att hitta personal. Det framkommer också i djupintervjuerna, säger Henriksson och summerar de yrken som företag och kommun främst söker personal till:

*Industri: CNC-operatörer, ingenjörer, mättekniker, produktionstekniker, montörer och all typ av verkstadskompetens, tekniska kompetenser överlag.

*Byggbranschen: snickare, prefabsnickare, plattsättare, el-tekniker, el-konstruktörer, kyltekniker, personal för OVK-kontroller, VS-montörer

*Kommunalt: sjuksköterskor, undersköterskor inom äldrevård, planarkitekter

Varför är det svårt att få personal till dessa yrken?

– Vi ska rikta ljuset mot detta och uppmärksamma problematiken. Det ska ge oss bättre koll på bakomliggande faktorer och orsaker, säger Sjödin.

undefined
Karl Johan Sjödin, skolchef i Åtvidabergs kommun ser att skolorna, från grundskola till gymnasiet och vuxenutbildning ska informera sina elever att göra välgrundande studieval.

De spekulerar fritt. Kan en del av de 3000 åtvidabergare som pendlar ut för arbete stanna kvar och jobba på hemmaplan? Kan gymnasieskolan och grundskolan, utan att styra, få elever att göra välgrundade studieval som leder till jobb i hemorten? Kan man genom fler studiebesök ge en annan bild av industri än den som gällde för tiotals år sedan? Kan arbetsgivare generellt sett stärka sin attraktionskraft? Är boendemöjligheterna tillräckliga?  

– Det handlar om att skapa en attraktiv helhet. Allt hänger samman, säger Ottosson.

undefined
"Det handlar om att skapa en attraktiv helhet. Allt hänger samman", säger Christian Ottosson, vd i Åtvidabergs sparbank om möjligheterna för näringslivet att hitta arbetskraft i bristyrken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!