– Här är första hindret, och här är andra hindret, förklarar Ellen Lindholm för de fyra andra deltagarna när de går igenom hoppbanan på Edbergsfältet.
Ellen hjälper till att leda onsdagens tävlingar som kompisen Martina Lindh har arrangerat. Martina har inför tävlingen skickat ut tävlingsinformation på Instagram och satt upp lappar i Åtvidaberg. Totalt blev det fem tävlande, där Tindra Schultz-Lundberg till och med fått familjen från Helsingborg att ta ett sidospår i sin semester.
– Hon har kollat upp allt om tävlingen helt själv, säger Maria Schultz.
Gör-det-själv-faktorn är hög inom käpphästvärlden. I likhet med den vanliga hästvärlden ska käpphästarna vårdas och tränas. Helst ska käpphästarna ha ett stall, bestående av en IKEA-pall, och ofta har utövarna flera hästar.
– De behandlar dem som riktiga hästar. Hästarna har en hage hemma och de ska borstas och strykas och få mat, säger Martinas mamma.
– Vi matar dem inte, rättar Martina.
Däremot har Martina - med hjälp av mamma och en instruktionsbok - designat, stoppat och sytt sina hästar själv.
– Käpphästar med mindre huvuden som väger mindre passar bäst till hopptävlingar. Större hästar är bättre för dressyr, säger Martina.
På onsdagens tävlingsschema finns både dressyr och hopp. Först ut för dressyr är Lovis Österberg med hästen Milton. Tävlingsreglerna är "kür", vilket innebär ett egenkomponerat program och är desamma som inom ridsporten.
Lovis och Milton vinner före Martina och Millicent. Applåder från åskådarna och rosettceremoni följer.
Efter dressyr är det dags för hopp. Hoppbanan är fem hinder lång och vissa hinder ska tas två gånger. I den ena grenen ska ryttarna klara alla hinder utan att riva. Hindren höjs sen successivt efter klarade nivåer, som i höjdhopp. Och ryttarna ser ut som friidrottare när de lättar över hinder som vissa vuxna skulle få ledbandsskador av.
Ylva Debray Magnusson på hästen Bubbel hoppar säkrast och vinner tävlingen. Hon har tränat nästan varje dag på sommarlovet. Hon kommer sen tvåa i hoppningen på tid, som vinns av Ellen Lindholm på Batman. Applåder, rosetter.
Käpphästarnas framfart har inte tyglats än och i Stockholm byggdes i somras Sveriges första permanenta arena för käpphästridning. Och nu har alltså Åtvidaberg haft sin allra första tävling.