Per Lindqvist driver idag flera företag inom olika branscher. Han har gjort sig känd som den frispråkige entreprenören, som lämnat Åtvidaberg för ett liv i Spanien.
– Jag är bara i Sverige två, tre månader om året, säger han från turistorten Torrevieja där han driver tre restauranger tillsammans med sonen Calle Lindqvist.
– Jag fyller 59 om en månad och ska trappa ner på mina företag i Sverige.
Han har just avslutat en golfrunda. Termometern står på 21 grader.
– Det är lättare att bo här.
Av företagen är EWG Group AB utan tvekan Per Lindqvist flaggskepp. Bolaget verkar inom mark- och miljösanering och noterade för 2021 (september 2020- september 2021) en omsättning på 153 miljoner kronor med ett resultat på närmare sex miljoner kronor och 30 anställda.
– Det går fantastiskt. För 2022 går vi över 200 miljoner.
Trots tillväxten vill han sälja.
– Det är möjligt att sälja EWG Group nu. Allt är till salu till rätt pris, säger han utan att uppge någon prislapp.
Ett annat bolag som står på listan att sälja är Tryck och Media Östergötland AB med tryckeri och 8-9 anställda i Åtvidaberg.
– Det finns spekulanter som är intresserade. Jag har också erbjudit personalen att köpa och ta över. Jag har sålt av en del maskiner redan. Alternativet är att avveckla om det inte blir sålt i tid, säger han.
Personalen har varslats om uppsägning och lokalerna i Fågelsången är uppsagda. Konjunkturläget påverkar.
– Tryckeribranschen är inte lätt idag. Marginalerna är små och pappret blir dyrare. Det blir inte mycket över, säger Per Lindqvist och fortsätter:
– Det är tråkigt för Åtvidaberg och för personalen. Jag tycker att det behövs ett tryckeri på orten, men tyvärr tror jag inte att detta är det första Åtvidabergsföretag som hamnar i denna situationen under lågkonjunkturen.
Ett tredje bolag som ska säljas Livsmedelstillverkarna Öst AB med de kända regionala varumärkena Korvgubbens och Mantorpsköket. Verksamheten som har tre anställda, som varslats om uppsägning, bedrivs i Norrköping.
Per Lindqvist stannar upp. Han har en historia att berätta, en förklaring till varför en företagsledare inom tillverkningsindustri behöver vara på plats och ha uppsyn över verksamheten.
Efter att bolaget köpte upp Mantorpsköket köptes en verksamhet från västkusten in i en inkråmsaffär. Verksamheten med tillverkning av sallader på burk fortsatte på västkusten. Men det gick inte som planerat – inköp av råvaror stämde, enligt Per Lindqvist inte med volymen på produktionen.
En inventering visade ett stort glapp.
– Det felade på elva ton majonnäs, 3,5 ton räkor och ett halvt ton kyckling.
Polisanmälan gjordes. Och lades ner, berättar Per Lindqvist och hävdar att han har bevis för att det begåtts brott.
– Jag har förlorat tre, fyra miljoner på detta. Jag struntar egentligen i pengarna, säger han och förklarar att det som inträffat är den största anledningen till att han vill dra ner på sina företag i Sverige.
Per Lindqvist hoppas att både Korvgubbens och Mantorpsköket ska kunna leva vidare. Spekulanter finns och produkterna är etablerade på den regionala livsmedelsmarknaden.
– Vi har fortfarande tillverkning igång.
Några bolag tänker han behålla. Utöver holdingbolaget Germundia Holding AB gäller det TE-EM Event AB och Vitvaruinstallation i Östergötland AB.