"Just där fallerade deras omdöme"

En film Henrik Samuelsson lagt ut på Facebook visar när han blir omkörd av en polisbil. Samtidigt kommer en mötande lastbil, som är meter från att kollidera med polisen.

Foto: Henrik Samuelsson

Åtvidaberg2019-02-20 20:01

– Det började med att jag vid fartkameran vid Grebovallen noterade att det kom upp en polisbil bakom. Jag håller 50 som är hastigheten där vid kameran. Polisen har inga blåljus och inget ljud. När jag har passerat kameran så påbörjar han omkörningen, berättar Henrik Samuelsson.

Då han har koll på att polisen ligger bakom så noterar han att de inte på något sätt visar att de vill köra om. På instrumentbrädan har han en kamera som spelar in hela tiden när han kör. Det är den som fångar polisens omkörning, som ser ut att vara nära på att sluta i en kollision.

– Han påbörjar en omkörning utan att ha markerat att han vill göra det. Det är då lastbilen dyker upp i hörnet. Hastigheten är mellan 50-55 kilometer i timmen som jag håller då. Man hinner inte reagera så mycket. Men det är klart man säger: shit det där var ju klart olämpligt. Det är så man reagerar, säger Henrik Samuelsson.

Efter att polisen kört om blinkade han på dem med helljus för att uppmärksamma händelsen.

Henrik Samuelsson vill tillägga att han inte har något att klaga på angående polisens arbete i Åtvidaberg annars.

– Det har inte med ärendet de åkte på att göra, utan det är omdömet från deras sida. Man vill ju inte att de ska orsaka olyckor. Även om det är en utryckning så kan man väl säga att just där fallerade deras omdöme, säger Henrik Samuelsson.

John Andåker, biträdande lokalpolisområdeschef i Linköping, har sett filmklippet.

– Det är svårt för mig att uttala mig specifikt. Jag vet inte vad de är på väg på för uppdrag. Jag tycker också att det är svårt att utifrån filmen göra en helhetsbedömning av hur farligt det är. Man tränar ganska mycket på att köra polisbil under utbildningen. Man övar på just snabba omkörningar för att bli duktig på det. Man lär sig att köra om på ett annat sätt än vad man gör som billist i vanliga fall, säger han.

John Andåker berättar att polisen får överskrida hastigheten till exempel vid brådskande tjänsteutövning och det görs ganska ofta. Men då får man inte använda blåljus och siren. Det får man bara göra vid trängande fall. Det är ungefär när det är fara för liv och hälsa, och det finns lite andra kriterier som också ska vara uppfyllda.

– Jag tycker att det är svårt att uttala sig om vilken riskbedömning de gör bara genom att se filmen. Men generellt överskrider vi hastigheten ganska ofta utan att ha blåljus eller siren, säger Johan Andåker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om