Hon blickar ut över de restaurerade markerna vid Åtvidsnäs naturreservat strax utanför Åtvidaberg. För bara några år sedan stod en granplantering här, nu är landskapet öppet med blommande växter.
Nya ekar och buskar är planterade.
– Granarna var som en vägg som inte släppte igenom något ljus. Vi har tagit bort varenda träd och stubbfräst, berättar Carina Greiff.
Under sex års tid har 30 värdefulla ekområden i sydöstra Sverige restaurerats för att ge ekarna en bättre livsmiljö. EU-projektet kallat Life Bridging the Gap har haft en budget på 80 miljoner kronor och är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Blekinge, Kalmar och Östergötland samt Linköpings kommun.
I veckan var det slutkonferens i Linköping. Deltagarna, närmare hundra till antalet, kom från länder som Tyskland, Spanien och Tjeckien.
– Sverige ligger långt fram i arbetet med ekmarker. I många andra längder finns bara fragment av det eklandskap vi har här, säger Karl-Olof Bergman från länsstyrelsen.
Röjning av igenväxta marker, nyplantering av ekar och blommande buskar, utplaceringar av boplatser för insekter, fåglar och fladdermöss, så kallade mulmholkar, nya sandbäddar för bin och ekoxekomposter är bara några av åtgärderna som gjorts sedan projektet startade 2016.
En nyckel till framgången är att betande djur kommit på plats och sköter mycket av arbetet.
– Det hade blivit dyrt om vi skulle åka hit själva och röja med jämna mellanrum. Nu fixar djuren det, säger Carina Greiff.
Du har jobbat med projektet sedan 2016, nu är det snart slut. Känslorna?
– Det känns lite konstigt, det ska jag erkänna. Men jag är glad och stolt över vad vi har åstadkommit. Vi har höjt kunskapsnivån ett snäpp för hur vi ska göra för att rädda ekarna. Sådana här marker har höga naturvärden och hög biologisk mångfald, de får bara inte växa igen, säger Carina Greiff.
Samtidigt påpekar hon att de 30 värdefulla områdena som nu har restaurerats bara är en liten del av den totala mängd ekmark som behöver åtgärdas.
– Vi behöver steppa upp och jobba med exempelvis privata markägare över hela landskapet.
Under hösten kommer ett antal rapporter publiceras med resultat av inventeringar och uppföljningar på de åtgärder som gjorts. Först då går projektet helt i mål.