"Jag har fått en väldigt bra känsla för Åtvidaberg"

Kommunens nya verksamhetschef inom kultur och fritid, Ann- Sofie Löw har landat efter vad hon själv beskriver som en "snabb inflygning över ett ganska stort område."

"Jag kan känna gåshud över Kulturcentrum och det är lätt att se visionen för området. Det ger en enorm energi", säger Ann-Sofie Löw, ny verksamhetschef för kultur och fritid.

"Jag kan känna gåshud över Kulturcentrum och det är lätt att se visionen för området. Det ger en enorm energi", säger Ann-Sofie Löw, ny verksamhetschef för kultur och fritid.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-09-11 17:00

I maj tillträdde Ann-Sofie Löw som verksamhetschef för kultur, fritid och bibliotek i Åtvidabergs kommun. 

Hon talar om sin första tid som en inflygning för att få överblick över ett brett uppdrag. Men också om en tid att lära känna en ny kommun och ny personal, att ta över projekt och att starta nya, däremellan hantera praktiska frågor om skyliftar för Artscape-projektet och anställda ny personal.

Nu tycker hon att hon har landat och summerar intrycken: 

– Jag har mött så mycket entusiasm här och fått en väldigt bra känsla för Åtvidaberg, säger hon spontant under en promenad mellan kommunhuset och Kulturcentrum. 

Ann-Sofie Löw har sitt tjänsterum i kommunhuset, men har fokuserat mycket på utvecklingen av Kulturcentrum och särskilt på det pågående bygget av ungdomens hus.  Det vill hon visa. 

På vägen till Kulturcentrum genar vi över Åssagården. I Mumslokalen pågår passande nog aktivitet. Åtvidabergs konstförening har just hängt klart minnesutställningen med konst av Ingvar Lindstén- den öppnar lördag kl 10. 

– Vi hoppas att det inte kommer för många på samma gång, säger ordföranden Britta Augander när vi snabbt gläntar på dörren och får en skymt av finstämda målningar.

Genom den nya passagen som går över ett stilla vattenflöde kommer vi ut på B-fabriksgränd, gränden som öppnades under sommaren. Å ena hållet ligger biblioteket, åt det andra den nya Malmtrappan utanför det gamla gjuteriet. Däremellan ligger det som ska bli ungdomens hus, just nu en byggarbetsplats.

– Det ska vara klart den siste november. Den förste december får vi nycklarna.

Öppningen är planerad till december. Ann-Sofie Löw förtydligar: 

– Vi kommer att öppna dörren, men det kommer inte vara hela klart. Vi kommer inte att öppna en färdig verksamhet utan den ska växa fram utifrån behoven. Vi vill få input från de unga, det är i mångt och mycket de som ska styra innehållet.

Intresset för att jobba i det blivande ungdomens hus har varit stort. När kommunen annonserade efter verksamhetsledare sökte 78 personer. Tjänsten gick till Anton Bergström som närmast kommer från arbete med unga i Ung Puls-verksamheten i Linköping. 

– Han börjar på måndag och kommer att jobba vidare med dialogen med unga. Han ska bland annat ut på skolorna.  

Intill ungdomens hus arbetas det med att iordningställa ateljéer för konstnärer och hantverkare, men också med ett blivande café. Längre fram i tiden, kanske 2022 står utvecklingen av gjuteriet, det som göms bakom en gigantisk stålport som åldrats med rostig patina.

– Tanken är att det ska bli en lokal för scenkonst, teater, musik, konferenser, fester. 

Kanske är hon otålig. Ann-Sofie Löw vill öppna stålportarna innan 2022.

– Om man kan damma av och säkerställa säkerheten, så skulle vi kunna locka in till teater där. Jag vill inte att Kulturcentrum ska stå stilla.

En annan vilja hon uttrycker är att bevara.

– Vi ska inte städa ut områdets historia. 

Vi passerar biblioteket, ännu ett av Ann-Sofie Löw ansvarsområden. Fritid med idrottslokaler, anläggningar och föreningsbidrag är ytterligare ett. 

Till det kommer snart också ansvaret för Kulturskolan, som under hösten organisatoriskt flyttar från barn- och utbildning till kultur och fritid som organiseras under samhällsbyggnad. 

– Det känns naturligt. Kulturskolan ska bli en naturlig del av Kulturcentrum. 

Kulturcentrum

Kulturcentrum ligger i de industrihistoriska kvarteren mellan Gamla torget och Järnvägsgatan. Det invigdes 2018 då den första etappen i utvecklingen av Kulturcentrum - biblioteket - var klar. 

I området finns bland annat kulturskola, bibliotek, museum, samlingslokaler och utställningshall. Arbetet att utveckla hela området beräknas pågå under en tioårsperiod. 

Kulturcentrum ska spegla områdets kulturhistoria och samtidigt vara en attraktiv plats med kulturaktiviteter för invånare och besökare.

Karta: Åtvidaberg Kulturcentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!