Isen full under pandemin: "Vill inte ha hit mer folk"

Trycket på bandyplanen i Åtvidaberg har ökat sedan ishallar stängts i Linköping. Nu införs en avgift för personer som bor utanför kommunen.

Bandyklubben har haft gott om besökare under långhelgen. En förklaring är att stängda ishallar i Linköping lockar Linköpingsbor till bandyplanen i Åtvidaberg.

Bandyklubben har haft gott om besökare under långhelgen. En förklaring är att stängda ishallar i Linköping lockar Linköpingsbor till bandyplanen i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-12-28 14:46

– Det har varit massor med folk här i helgerna, säger Börje Johansson, ordförande i Åtvidabergs bandyklubb. 

En förklaring är bristen på snö. 

– Normalt sett är det alltid mycket folk när det inte är snö och man inte kan åka skidor.

En annan förklaring är covid-19, som fått bland annat Linköpings kommun att stänga ishallar. 

– När det inte är öppet i Linköping så åker man hit. Många sköter sig och håller avstånd, det ligger ju i deras eget intresse också, säger Börje Johansson. 

Men han är samtidigt tydlig: 

– Vi vill inte ha hit mer folk. Vi vill inte ha något tjabbel kring det här med corona, säger han samtidigt som klubben är mån om att erbjuda uteaktiviteter.

Har det varit invasion till bandyplanen?

– Jag vill inte använda det uttrycket, men det har varit mycket folk. Men inte så mycket att vi behövt ha vakter. Det har ju också varit långhelg och folk sprider ut sig över olika tider, de kommer och går. 

För att minska trycket något införde bandyklubben under söndagen av avgift - 50 kronor för de som inte bor inom Åtvidabergs kommun. Barn under sju år åker fritt. 

Börje Johansson försvarar avgiften med att klubben har avtal med kommunen om att hålla banan öppen för allmänheten. Han menar att det är för de som bor i kommunen.

– Nu tar vi en avgift för de som bor utanför. Vi åtvidabergare får ju betala när vi ska göra något i andra kommuner. 

En som fick betala för sig under söndagen var kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle, som bor i Linköping. Han testade planen med delar av familjen.

– Det är ganska erforderligt att folk utanför kommunen får betala. Om det kommer fler till planen så sliter det mer på anläggningen. 

För att minska risken för smittspridning hålls omklädningsrum, café och toaletter stängda. Den som vill byta om får göra det utomhus. Matsäck får ätas ute på läktaren. Det är även förbjudet att spela mot två mål för personer över 15 år.

Rikard Spalle tycker att bandyklubben agerat för att minska risk för smittspridning. Han bedömer att mellan 30 och 40 personer var på planen när han själv var där. 

– Det var väl skyltat och det var inte någon trängsel.

Bandyklubben har även fått skräpa reglerna för allmänhetens åkning och infört puckförbud under vissa tider. 

– Det har varit nära incidenter med puckar.  Det är en bandyplan här, inte en hockeyrink, säger Börje Johansson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!