Insamling för att rädda gammalt ånglok

Sedan två år står ångloket A.Dahl med trasig panna på verkstad i England. Nu vill Risten Lakviks järnväg ha hem sin trotjänare.

Full fart framåt. Det hoppas föreningen Risten Lakviks järnväg på för trotjänaren och ångloket A. Dahl som sedan två år står på verkstad i England.  På bilden står Lennart Holm i lokförarbåset i Lakvik.

Full fart framåt. Det hoppas föreningen Risten Lakviks järnväg på för trotjänaren och ångloket A. Dahl som sedan två år står på verkstad i England. På bilden står Lennart Holm i lokförarbåset i Lakvik.

Foto: Bänkt Olsson/ Arkiv

Åtvidaberg2020-01-03 10:00

Ångloket som är över 90 år och väger elva ton skeppades iväg för drygt två år sedan.

– Vi fick problem med loket redan 2016. Cylindrarna hade blivit nötta, avlånga istället för runda, säger Kurt Djurström i föreningen som driver Risten Lakviks järnväg mellan Åtvidaberg och Björsäter.

Ett företag utanför Birmingham tog emot loket. På verkstaden upptäcktes och åtgärdades fler brister. Notan landade på drygt 600 000 kronor och kunde betalas med hjälp av sponsorer.

– Sen kom den stora smällen, säger Djurström och berättar att ångloket inför en provkörning vid verkstaden fick körförbud av en brittisk inspektör.

– Han var inte nådig. Det var gropar i stålet i pannan. Det var livsfarligt att använda den.

För föreningen blev det en tung smäll. Pannan går att åtgärda, enligt offert till en kostnad av 745 407 kronor. På bland annat Facebook och vädjar föreningen nu om gåvor.

– Vi hoppas också att lokala företag vill vara med, säger Djurström.

Varför ska ett gammalt lok räddas?

– Vi har en fin verksamhet i Lakvik som vi byggt upp under många år. Det har ett kulturhistoriskt värde att vi levandegör miljöerna. För det krävs att vi har ett fungerande ånglok.

Stationen i Lakvik är ett populärt turistmål med trafik och café under sommaren. Föreningen har de två senaste åren kört med diesellok och ett mindre ånglok, som haft problem att få tillräckligt tryck för att ta sig upp i backarna.

– Jag hoppas att vi kan få hem det gamla ångloket till säsongen, säger Djurström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!