– Företaget har inte uppfyllt överenskommelser med oss enligt avtal. Vi kan kräva viten för sådant som inte levererats, säger Marie Christiansson, socialchef i Åtvidabergs kommun.
I oktober skickade kommunen en faktura till vårdföretaget med krav om vite om drygt 220 000 kronor för tjänster som inte levererats. Sammanlagt rör det sig om två sjuksköterskor som enligt kommunen skulle arbetat 187 timmar under perioden april till juni i år.
Grundproblemet är bristen på sjuksköterskor.
– Det är inte lätt för bemanningsföretagen heller. I det här fallet fallerade det. De sjuksköterskor som arbetade åt företaget hade andra uppdrag i andra företag. Det blev ett sammelsurium, som ledde till att vi blev utan sjuksköterskor som vi planerat för.
Ledde det till några konsekvenser?– Det blev väldigt ansträngt innan företaget letade upp någon annan.
– Vi försöker vara så noga vi kan med viten och visa att det blir kostnader för bolagen, om de inte fixar det som de ska enligt avtalen, säger Marie Christiansson.
Vårdföretaget har genom sin vd bestridit kommunens faktura i sin helhet.
Bolaget menar att man inte haft avtal med kommunen från den 1 maj. Vidare att kommunen både feltolkat och räknat fel. I ett av de två fallen, menar vårdbolaget att kommunens bokning av en sjuksköterska inte skett via företaget.
Marie Christiansson bemöter:
– Det är vi som får lägga fram bevisen nu.
Åtvidabergs kommun har haft stora bemanningsproblem inom sin sjuksköterskeorganisation, främst inom hemsjukvården.
Under våren 2016 gjordes hela 16 anmälningar enligt lex Sarah gällande sjuksköterskeorganisationen. Sjuksköterskor hade en mycket pressad och kaosartad arbetssituation. Flera sjukskrivningar och uppsägningar, ledde till att ännu färre personer skulle utföra kunde arbetet. Följden blev att fler blev sjukskrivna.
Sjuksköterskorna själva slog larm om att ”de gick på knäna” och att deras arbetssituation riskerade att drabba enskilda patienter.
Idag är läget förändrat. Marie Christiansson uppger att kommunen idag klarar bemanningen med nästintill bara egen personal.
– Sedan oktober är det minimalt med bemanningssköterskor, i stort sett är det främst på helgerna som vi tar in dem.
Hon framhåller att organisationen lyckats rekrytera, och behålla personal.
– Vi har jobbat efter en åtgärdsplan och följt den steg för steg. Vi har fått stopp på den situation vi hade tidigare.
Marie Christiansson tillägger att även bemanningsläget inom socialtjänsten är gott.
– Många kommuner har stora problem att hitta socialsekreterare och handläggare. Vi har jobbat på att göra uppdragen tydliga och trygga för våra medarbetare. Idag är alla tjänster besatta.