Under våren sprack planerna på att ta vara på energi från isbanan vid Kopparvallen.
Åtvidabergs bandyklubb hade under 2019 begärt kommunal borgen om tio miljoner kronor för att kunna bygga om isbanan. Ett lockbete var att kommunen skulle kunna återanvända energi från kylprocessen.
Istället för att energi bokstavligen skulle gå upp i luften skulle Alléskolan, tennishallen, Kopparvallen och gamla gymnastiken med tekniska installationer få värme.
Fullmäktige beslutade samma på att utöver att borgen till bandyklubben satsa fem miljoner kronor på energieffektivisering.
När kalkylerna tidigare i år sprack flaggade majoriteten för att satsningen inte skulle genomföras och att frågan åter skulle upp politiskt.
I veckan drog kommunstyrelsen tillbaka investeringsbeslutet om fem miljoner kronor.
– Under resans gång har man tittat mer på detaljer och det har framkommit att investeringen inte blir lönsam, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).
Konkret handlar det om ändrade elpriser, tillgången på värme under vintertid och installationer som inte fanns med i underlaget.
Hade ni tillräckligt underlag för beslutet?
Thomas Lidberg svävar på svaret. Han säger åter att det under resans gång tillkommit detaljer och tillägg.
– Det finns kritik om att det var för dåligt beslutsunderlag.
Hade majoriteten tagit beslut om borgen till bandyklubben om man haft ett underlag som visade att energieffektiviseringen inte skulle genomföras?
– Det är en hypotetisk fråga. Tanken var att ha en helhetslösning. Nu kan vi ändå glädjas åt att vi tidigt sa nej till investeringen. Vi var också tvungna att ta ansvar för bandyplanen, det handlar inte bara om bandyklubben utan om att skola och allmänheten har tillgång till planen, säger Lidberg.
Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) lägger till:
– Resultatet är väldigt bra. Vi har en fullgod bana.
De fem miljoner som skulle ha lagts på värmeåtervinning går nu till annan energieffektivisering. Kommunstyrelsen preciserar inte hur.
– Det uppdraget ligger på förvaltningen att ta fram, säger Lidberg.
Det innebär att tjänstemän ska utreda och föreslå andra investeringar för energieffektivisering inom kommunens verksamheter och att det, precis som tanken med bandyplanen var, ska ge ett överskott på mellan 300 000– 450 000 kronor per år.
Oppositionen var med på att häva tidigare beslut, men inte att använda de fem miljoner kronorna till annan energieffektivisering.
– Att leta efter en effektivisering för att ersätta en annan blir som att kompensera ett fel med ett annat, säger oppositionsrådet Tommy Aarna (M) som är skarpt kritiskt till tidigare utredning och kalkyler för energieffektivisering.
De fem miljonerna bör istället gå in i kommunens investeringsbudget igen, menar Aarna. Samtidigt säger han att tanken på energiåtervinning från bandyplanen inte bör skrotas.
– Det är inte omöjligt att det kan bli möjligt inom en viss tid. Värmen från planen finns kvar och den ska vi ta hand om så fort det blir lönsamt.
SD yrkade också avslag på att använda pengarna för annan energieffektivisering. Jan Svensson (SD) uppger att partiet i sitt kommande budgetförslag använder dem till annat.
Han påpekar samtidigt att SD sa nej till borgenåtagandet 2019.
– Vi hade en lång kravlista som majoriteten inte tillmötesgick. Vi hade information om att energiåtervinningen inte skulle fungera.
Ärendet går nu vidare till fullmäktige.