Joakim Johansson som är styrkeledare för en av de fyra deltidsstyrkorna om sex man i Åtvidaberg är trött och tagen. I veckan har förhoppningar om en lösning på konflikten med Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG definitivt grusats.
– Vi lämnar, säger Johansson som också är talesperson för brandmännen i Åtvidaberg.
I februari sa 22 av 24 deltidsbrandmän i Åtvidaberg upp sig. Samtidigt öppnade de för en lösning som skulle få dem att återta sina uppsägningar.
De ställde ett tydligt krav: ett kompetent ledarskap på plats två dagar i veckan. Det bantades till en dag i veckan. I måndags under ett möte med RTÖG kompromissade representanter för deltidsbrandmännen ytterligare:
– Vi gick ner till en lösning om ett ledarskap som förbereder övningar, deltar i dem och utvärderar dem med oss efteråt. Det skulle röra sig om fyra, fem timmar i veckan, säger Joakim Johansson och markerar återigen skälet: att kunna upprätthålla hög kompetens och hög förmåga.
– Det borde vara en dröm för en arbetsgivare att ha anställda som vill försäkra sig om att hålla en hög kvalitet i arbetet.
Michael Wahlqvist, distriktschef inom RTÖG och pressansvarig i frågan om stationen i Åtvidaberg deltog själv inte i mötet, men har fått det återberättat av kollegor.
– Vi står fast vid vår ståndpunkt att inte gå med på de lösningar som deltidsbrandmännen vill se. Vi vill istället stärka våra styrkeledare i deras ledarskap.
Mikael Wahlqvist understryker att räddningsförbundet och deltidsbrandmännen i grunden har samma syn på att upprätthålla en hög förmåga.
– Men vi har olika syn på lösningen.
Det beskedet ställdes deltidsbrandmännen inför under ett internt möte under tisdagskvällen.
– Vi delar inte arbetsgivarens syn. RTÖG monterar ner en väl fungerande räddningstjänst och bryter ner vår yrkesstolthet, säger Joakim Johansson.
Han beskriver stämningen som nedstämd.
– Vi är ledsna och uppgivna. Det känns som om RTÖG använt härskarmetoder och att vi ska stå med mössan i hand.
Under mötet med gavs ytterligare information från måndagens möte med arbetsgivaren.
RTÖG har, bland annat genom Michael Wahlqvist, uttalat förhoppningar om att brandmännen ska ta tillbaka sina uppsägningar.
RTÖG svarade under måndagen att återtagna uppsägningar inte är detsamma som att deltidsbrandmännen per automatik återanställs.
– Om de vill komma tillbaka så är de välkomna, men vi kommer att titta på alla ansökningar individuellt. Det är inte en självklarhet att vi återanställer, säger Wahlqvist.
Joakim Johansson återger brandmännens reaktion:
– Det var spiken i kistan. Den som vill vara kvar ska ställas inför individuellt möte med arbetsgivaren och tvingas svara på kontrollfrågor, som om vi är stolta över att jobba i RTÖG.
Han säger i nästa stund att uppsägningarna skett individuellt och att det står var och en av kollegorna fritt att ta tillbaka dem.
– Som det ser ut nu så är vi eniga, men det kanske är någon enstaka som kryper till korset när vi närmar oss den 1 maj.
Det är då som Åtvidaberg troligen står utan deltidsbemannade station. RTÖG:s nödlösning innebär en heltidsstyrka om tre man. Den förstärks av de två deltidsbrandmän som inte sagt upp sig och två nyanställningar.
RTÖG har framfört att en heltidsstyrka vinner i tid. Den ska rycka ut 90 sekunder efter larm, jämfört med de fem minuter deltidsbrandmän har i inställelsetid.
Men en styrka på tre man förhindrad att utöva exempelvis rökdykning. Personalen måste invänta en fjärde man, antingen deltidsanställd eller förstärkning från Linköping.
Nästa vecka har kommunalrådet Elisabet Edlund (S) kallat till ett möte med representanter för deltidsbrandmännen, politiker och kommunchef.
Joakim Johansson framhåller att ambitionsnivån inom räddningstjänsten är en politisk fråga.
– Om politikerna tycker det är ok att nedmontera räddningstjänsten så får det också uttala det, säger han.