Inga fler möten med plastmuggar

Fullmäktige slopar engångsmuggar och engångsglas. " Vi ska bli bättre miljömässigt", säger ordförande Lennart Haraldsson (S).

Sista gången? Fullmäktiges ordförande Lennart Haraldsson (S) lovar att ta bort engångsmuggar i fullmäktige redan till sammanträdet den 28 mars.

Sista gången? Fullmäktiges ordförande Lennart Haraldsson (S) lovar att ta bort engångsmuggar i fullmäktige redan till sammanträdet den 28 mars.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-03-12 09:00

För drygt ett år sedan antog fullmäktige ett hållbarhetsprogram. Bakom låg ett omfattande arbete där hela den kommunala och politiska organisationen deltog. Bland annat fick kommunstyrelsen utbildning i hållbarhet.

En av de fem hållbarhetsfaktorer som fullmäktige beslutade om rör hållbar konsumtion och resursanvändning. Specifikt anges att det bland annat sparar på miljön och säkerställer att det finns resurser kvar.

I praktiken har fullmäktige själv missat målet. Under varje sammanträde serveras ledamöter och åhörare kaffe, te och vatten i engångsmuggar och engångsglas av plast.

– Inte bra, säger fullmäktiges ordförande Lennart Haraldsson (S) utan omsvep.

Han tänker tillbaka på en tidigare debatt om pet-flaskor, som ledde till att flaskorna ersattes med tillbringare med vatten och plastglas.

– Vi behöver se över detta igen.

Det blir ingen långbänk av frågeställningen.

– Vi ska bli bättre miljömässigt. Jag hoppas att vi får bort plastmuggarna till nästa gång.

Han tar ett andetag:

– Nä, jag lovar. Nästa gång ska vi inte ha plastmuggar.

Kommunens hållbarhetsstrateg Yasmine Dernelid som varit med och tagit fram hållbarhetsprogrammet noterar nöjt:

– Vad bra!

Hon arbetar till 70 procent med hållbarhetsfrågor - övriga 30 procent är hon miljöinspektör. Som hållbarhetsstrateg arbetar hon för att kommunen ska nå målen i hållbarhetsprogrammet, bland annat att minimera och sortera avfall.

– Under året har vi fokus på hållbara möten. Det kan vara att använda porslinsmugg istället för plastmugg, att tänka på vad man har för pålägg och att ha skype-möte istället för att åka till ett möte.

Under 2018 ska kommunala verksamheter enligt hållbarhetsprogrammet sortera avfall och det ska införas finnas ett kommunövergripande system för insamling.

– På miljökontoret har vi sortering. Många förskolor är jätteduktiga och på Alléskolan finns särskilda hus för sortering. Nu ska vi jobba med detta i hela organisationen och att få ett system. Vi går snart ut med ett brev till samtliga verksamheter och kommer också att titta på upphandling för hämtning av avfallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!