Ilskan: "Är lata och nonchalanta"

Rostiga stötdämpare, en trasig gympasko, en lurvig matta och mycket annat bråte. Så kan det se ut vid Åtvidabergs kanske skräpigaste återvinningsstation.

"Jag skulle önska att man kunde ha kameraövervakning här, men det är säkert omöjligt med tanke på integritetskäl", säger Ingegerd Rasch.

"Jag skulle önska att man kunde ha kameraövervakning här, men det är säkert omöjligt med tanke på integritetskäl", säger Ingegerd Rasch.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-04-04 05:00

– Det ser bedrövligt ut. Någon har slängt en massa säckar, en lastpall, ett avgassystem och mycket mer, säger Ingegerd Rasch när hon ringer upp oss för att beskriva hur det ser ut vid återvinningsstationen på Långbrottsgatan.

Vi stämmer träff på platsen. Nils-Göran Andersson som också bor i området stannar till.

– Det ser för illa ut här ibland och skiten blåser runt omkring. Fast kommunen har precis varit här med en massa gubbar och städat upp.

Det förklarar att säckarna och annat mera skrymmande bråte lagts i en stor hög vid glasinsamlingen.

Medan Ingegerd Rasch och Nils-Göran Andersson uttrycker sin frustration över de som dumpar sitt avfall utanför containrarna kommer personal från bygg- och miljökontoret.

– Jag har ringt dem också, säger Ingegerd Rasch som vill få slut på nedskräpningen.

Johan Älvedal, verksamhetschef på bygg- och miljökontoret har precis som Ingegerd Rasch noterat att det varit skräpigt vid platsen, både i slänten bakom stationen och längs med järnvägsspåret.

– Jag förstår problemet. En personlig uppfattning är att det är förskräckligt att medborgare inte kan ha mer samvete.

Ingegerd Rasch nickar:

– De är lata och nonchalanta.

Miljökontoret får återkommande påringningar om återvinningsstationerna, framförallt om den på Långbrottsgatan. Det berättar miljöinspektör Ann-Sofie Westin.

– Vi får kritik, men återvinningsstationerna är inte kommunens ansvar, säger hon och hänvisar till Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

– Vi brukar rapportera vidare till FTI och de brukar åtgärda snabbt.

Samtidigt rullar en jourbil med släp in vid återvinningsstationen. Tomas Larsson som arbetar på uppdrag åt Renall, som i sin tur arbetar år FTI, kliver ur.

Han visar sig vara en av fyra i länet som arbetar med att städa upp det som hamnar utanför containrarna, men inom området.

– Just denna är en av de värsta i Åtvidaberg, säger han och börjar lasta säckarna på släpet.

En stor lurvig matta i svart och vitt har ställts mot en container.

– Folk slänger ifrån sig allt möjligt, som grovsopor, hushållssopor, TV-apparater, bildelar, gammal olja, bilbatterier och toastolar.

Tomas Larsson kör till Åtvidaberg en gång i veckan och har noterat att olika avfall hamnar på olika stationer i samhället.

– På Söderleden är det exempelvis ofta byggavfall.

Ann-Sofie Westin påpekar att återvinningsstationerna endast är till för hushållen. Verksamhetsavfall, sådant som uppstår inom företag och restauranger ska tas omhand på annat sätt. Bland annat kan företag betala en avgift för att lämna sitt avfall vid kommunens återvinningscentral i Korshult.

– Vi vill gärna komma tillrätta med detta och tar gärna emot tips, säger hon.

Tomas Larsson hugger tag i en rostig ljuddämpare. Han är tacksam att kommunen rensat upp, även om det inte är kommunens ansvar.

Bertil Karlsson som är arbetsledare på kommunens servicegrupp förklarar kommunens insats:

–  Man har blivit nerringd om att det blåst runt en massa plast och kartonger, säger han och berättar att han under måndagen skickade ut åtta man ur servicegruppen för att städa upp på Långbrottsgatan, men även vid Folkparken.

För Tomas Larsson blir det långa arbetsdagar. När han samlat in avfallet ska det också sorteras för återvinning.

– Om folk gjorde rätt så skulle vi inte behöva göra det här, säger han.

Återvinningsstationer

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI har uppdraget att samla in förpackningar i plast, papper, metall, glas samt tidningar från hushållen.

I Åtvidabergs tätort finns tre stationer, samt en vid återvinningscentralen i Korshult där det också går att lämna annat avfall (ej hushållssopor).

Stationer finns också i Falerum, Kvarnvik, Grebo och Björsäter.

Vid varje station finns tavlor med tydlig information om vad som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!