Redan som liten började Ida Sundén att skriva. Det var allt från dagboksanteckningar till fiktiva historier och intresset att berätta har följt henne genom livet. Efter en tvåårig utbildning i journalistik valde Ida att läsa till socionom.
– Jag tycker det är spännande med människor. Varför håller vi på som vi gör?
Hemma i huset i Björsäter råder ett stilla lugn och på flera platser finns det möjlighet att sitta ned en stund för att skriva om man så vill. Det underlättar på många sätt eftersom Ida mestadels ägnar sig åt att just skriva. För två år sedan kom hennes debutroman ”Tillsammans är vi två” ut, det var en livslång dröm som förverkligades.
– Egentligen har jag aldrig drömt om att bli just författare, med allt vad det kan tänkas innebära i form av offentlighet. För mig har det alltid handlat om själva skrivandet.
Romanen behandlar missbruk ur olika människors perspektiv, inte bara missbrukarens. Ida har bland annat använt sig av sina kunskaper som socionom och egna livserfarenheter.
Hon hoppas att den fiktiva historien ska kunna hjälpa anhöriga till missbrukare. Åtminstone en av rollerna som anhörig har hon fått erfara själv.
– Min familj förlorade en väldigt älskad anhörig på grund av missbruk. För mig var den här boken ett sätt att bearbeta det. Det har varit viktigt att ge fler nyanser till den ibland svartvita bild som målas upp, och öka förståelsen för vad missbrukaren kämpar mot.
Förlaget som gav ut romanen gick efter en tid i konkurs. Ida fick då tillbaka rättigheterna och valde att ge ut den igen på egen hand. Samtidigt som hon är stolt över boken tycker hon inte om att hålla på med marknadsföringen som krävs för att få upp försäljningen. Hon beskriver sig till viss del som introvert och det känns inte är naturligt att stå i centrum.
– Mitt mål var att bli författare för jag ville ägna mig åt att skriva. Men samtidigt som jag inte vill bli känd så inser jag ju att jag måste visa upp mig för att sälja mina böcker. Det är en balansgång.
Även om Ida är väldigt intresserad av människor så tar det mycket energi att umgås med andra. För några år sedan gick hon in i väggen och det gjorde att hon blev tvungen att omvärdera. Idag vet hon hur hon ska prioritera för att må väl och en viktig del är att hon idag försörjer sig genom sitt eget företag.
– Den duktiga flickan i mig triggas lätt eftersom jag alltid vill leverera. Nu har jag kommit fram till vad jag behöver och kan styra själv vad gäller arbete och uppdrag.
Idag driver Ida sitt eget företag där hon håller skrivkurser, men utför även tjänster som korrekturläsning och olika skrivprojekt.
– Jag tycker det är fånigt roligt med text.
Ida har flera samarbetspartners, hon har bland annat jobbat med människor i olika åldrar och personer med funktionsvariationer. Hennes storasyster Anette hade Downs syndrom och lever inte längre. Den sorgen har varit tung att bära.
– En dag tänker jag att jag ska skriva mer om Downs syndrom, men även demenssjukdomar som faktiskt är en av de vanligaste dödsorsakerna. Det finns många viktiga ämnen att lyfta.
Nu ser Ida fram emot en spännande höst med flera skrivprojekt. Hon arbetar bland annat på ännu en bok, men försöker samtidigt se till att få mycket tid med familjen.
– Forskning visar att skrivandet kan liknas vid att meditera, eftersom man går in i sig själv och arbetar med sina känslor. Det vill jag att fler ska få uppleva.