Hon tar över klassiska restaurangen

I början av juni fick Åtvidabergs hotell och restaurang en ny arrendator. Numera är det 21-åriga Ottilia Turesson som håller ställningarna.

Ottilia Turesson tar med oss på en rundvandring på hotellets övervåning. Där finns det "röda rummet" som används av Åtvidabergs rotaryklubb.

Ottilia Turesson tar med oss på en rundvandring på hotellets övervåning. Där finns det "röda rummet" som används av Åtvidabergs rotaryklubb.

Foto: Jimmy Persson

Åtvidaberg2019-07-18 11:30

Åtvidabergs hotell och restaurang, eller Klintas som det kallas, ägs av Klints fastigheter, men har haft flera arrendatorer genom åren. I början av juni lämnades stafettpinnen över till 21-åriga Ottilia Turesson, men redan i november förra året fick hon en förfrågan om hon var redo att ta över. Tillsammans med sin mamma och ytterligare en anställd driver hon restaurangen och tar hand om hotellbokningarna.

– Jag har alltid velat driva någonting eget. Eftersom jag har vuxit upp med Klintas, då jag är bästa kompis med en tidigare arrendators barn, kändes det naturligt för mig, säger Ottilia Turesson.

Hon är uppväxt i Åtvidaberg och bor fortfarande kvar, numera i en lägenhet tillsammans med sin kille.

– Min sambo brukar komma in och diska på kvällen, säger hon och skrattar.

Redan på högstadiet praktiserande hon på Klintas, men det gjorde hon även när hon läste restaurang- och livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Innan hon tog studenten sommaren 2016 blev det även praktik på ett hotell i Amsterdam. Därefter har hon jobbat på flera restauranger, såväl i Åtvidaberg som i Linköping.

– Ett tag pendlade jag från Linköping till Åtvidaberg klockan tre på natten, för att sedan sova några timmar innan jag skulle åka tillbaka och vara på jobbet klockan åtta på morgonen.

Det var under tiden som hon jobbade på en restaurang under dagtid och på en bar under natten.

Varifrån får du drivkraften?

– Jag vet inte, det bara blir så när man tycker att det är roligt, säger hon.

Och det som hon tycker allra mest om i sitt jobb, förutom att laga mat, är att träffa gästerna.

– Det finns stammisar som alltid har kommit hit och som jag känner igen från tiden då jag gjorde praktik här.

Ålder är bara en siffra, men jag måste ändå fråga hur du har lyckats starta eget?

– Jag tycker om att styra och ställa, och att få bestämma över mig själv. Det blir en frihet att inte känna press från en arbetsgivare och eftersom jag har folk runtomkring mig som stöttar leder det till framgång.

Föräldrarna tar hon som ett exempel och menar att det var de som pushade henne över gränsen till att starta eget.

– När jag väl kom över gränsen var det läskigt, men samtidigt lär man sig nya saker hela tiden. Det är väldigt roligt att jag har tagit den här chansen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!