– Så roligt, säger Louise Blomqvist när representanter för styrelsen i Företagarna i Åtvidaberg kliver in i butiken på Adelswärdsgatan.
Föreningens ordförande Annie Wårhem räcker fram diplom och läser ur motiveringen: "Louise Blomquist och företaget Sportringen i Åtvidaberg arbetar hårt för att handeln i centrum ska fortleva och blomstra. Louise med personal jobbar för att få ung som gammal intresserad av motion och hälsa. Jobbar för att hålla ett attraktivt utbud med god kvalité och till ett pris som ska attrahera invånarna. Arbetar ständigt för att hålla öppettider som också ska kunna tillgodose invånarnas behov. Louise är en drivkraft och förebild för handlarna och handelns utveckling i Åtvidaberg."
Louise Blomqvist ler:
– Jag har faktiskt tänkt att företagarpriset inte är något för ett litet företag som mitt. Man tänker själv att det man gör inte är något märkvärdigt.
Christian Ottosson, vice vd i Åtvidabergs sparbank och ledamot i styrelsen för Företagarna i Åtvidaberg, säger emot:
– Du håller ut och bidrar till handeln här.
Jo, medger Louise Blomqvist. Hon har varit uthållig. I år är det 15,5 år sedan hon blev egen företagare och öppnade Sportringen i Åtvidaberg.
– Jag hade sett en annons i Corren. Sportringen sökte någon som ville driva butik i Åtvidaberg.
Hon bodde i Linköping då och jobbade som fritidspedagog.
– Pappa hade sett samma annons och vi tänkte samma sak. Jag skickade in en ansökan.
Att driva butik i Åtvidaberg med konkurrens från Linköping och växande e-handel är en utmaning.
– Man måste vara på tå hela tiden och kämpa. Man måste ha ett brett utbud, säger hon och radar upp sitt sortiment; jakt, fiske, friluftsliv, skor, konfektyr, arbetskläder, cyklar, hjälpmedel som rullatorer och griptänger och leksaker efter säsong.
Sedan drygt fyra år har Louise Blomqvist gått tillbaka till skolan och jobbar till 85 procent som fritidspedagog på Centralskolan. Det var en lösning för att kunna behålla två anställda och att som förälder inte vara låst till butiken.
Hur mycket arbetar du i företaget?– Att vara företagare är en livsstil, jag räknar inte timmarna. Jag sköter all ekonomi- och bokföring och ser till att de anställda sköter sig.
Från kassan kommer en snabb replik:
– Det måste vara det tuffaste, skrattar Christian Angefur, en av två anställda.
Louise skrattar. Hon ser annat som tuffare. Att utveckla handeln är en sådan sak.
– Man kan inte vara ensam i det arbetet, säger Louise som genom åren engagerat sig för hela handelns utveckling i Åtvidaberg.
Senast har hon varit engagerad i platsutvecklingsprojektet BID 35, som startade för två år sedan och mynnade ut i 70-talet förbättringsförslag.
– Där försöker vi få igång något nytt, men som egenföretagare vill man jobba snabbt. Det sker inte i långa processer, konstaterar hon lite otåligt.
– Om förslagen fullföljs då kommer de ge bra utfall. Det handlar om att utveckla det man börjat med och det rör sig inte bara om aktiviteter, utan också om hur det ser ut i centrum.
Med utmärkelsen följer en inbjudan till middag på Linköpings slott, där landshövding Carl Fredrik Graf samlar de företagare som fått utmärkelsen Årets företagare i respektive Östgötakommun. Samtliga dessa går också till en regionfinal, där vinnaren får representera Östergötland i finalen om Årets företagare i landet.