Hon avgår som oppositionsråd

Mira Wedenberg (M) avgår som oppositionsråd och lämnar politiken. "Jag har inte tröttnat, men jag vill tillbaka till yrkeslivet," säger hon.

Mira Wedenberg (M) lämnar politiken för att satsa heltid på yrkeslivet. "Det är klart att jag kommer sakna politiken, men möjligheten kanske kommer igen om några år," säger hon.

Mira Wedenberg (M) lämnar politiken för att satsa heltid på yrkeslivet. "Det är klart att jag kommer sakna politiken, men möjligheten kanske kommer igen om några år," säger hon.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-06-18 21:45

Under tisdagen lämnade Mira Wedenberg in sin begäran om entledigande från samtliga uppdrag inom kommunen. Hon lämnar också regionfullmäktige.

– Jag har fått ett heltidsjobb och går i augusti tillbaka till finansbranschen och banksektorn Jag har fått den här möjligheten och vill ta den nu, säger hon.

Mira Wedenberg tillträdde som oppositionsråd i januari och har sedan dess arbetat som halvtidsarvoderad politiker.

Hon klev in i politiken 2011 under S+M-majoritetens andra mandatperiod. Hon blev ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i barn- och utbildningsutskottet. Efter valet 2014 fick hon plats i kommunstyrelsen och kom tidigt under den tredje mandatperioden med S att ta över uppdraget som kommunalråd när Magnus Hesse hastigt avgick.

Hon lämnade uppdraget sommaren 2017 då familjen fått tillökning.

Har du tappat gnistan för politiken i och med att M inte längre ingår i majoriteten?

– Nej, det är inte så. Men som oppositionsråd jobbar man bara 50 procent och det har varit svårt att kombinera med en annan halvtidstjänst. Jag vill jobba heltid.

Mira Wedenberg tillägger att hon tycker att det är rätt tid att låta någon annan inom partiet få chansen.

– Det är bättre att någon annan får kliva in i rollen nu än senare under mandatperioden.

Frågan om vem som ska ta över som oppositionsråd avgörs av fullmäktige under onsdagen. M föreslår Tommy Aarna (M) som idag sitter i kommunstyrelsen. Fredrik Ebbestad (M) som fick flest personkryss i valet har tackat nej på grund av sin arbetssituation.

Vilka råd ger du till Tommy Aarna om fullmäktige väljer honom?

– Att vara lyhörd. Det är en god egenskap, som jag själv fått träna mig på (skratt). Det är viktigt att kunna lyssna på andra och att kompromissa ibland.

Hon framhåller också att det är viktigt att föra en konstruktiv oppositionspolitik med förslag som gör Åtvidaberg bättre. Det går före populism.

– Ibland finns det bara ett förslag och ett sätt att göra något på. Då måste man inte gå emot.

Är det något särskilt du är stolt över under de år du varit engagerad i politiken?

– Att vi lyckades nå det långsiktiga ekonomiska målet. Vi har tagit många tuffa beslut och varit återhållsamma. Jag är också stolt över att vi varit med och lyckats vända skolans resultatutveckling. Elever och lärare har gjort jobbet, men politiskt har vi hållit fast vid att det är väldigt viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!