Budget för kommande år och ekonomisk plan brukar få de tongivande ledamöterna att avlösa varandra i talarstolen och att visa partifärg.
– Det är en viktig debatt. Budgeten påverkar åtvidabergarna i allra högsta grad, säger ordföranden Elisabet Edlund (S).
Det handlar om kommunens intäkter och kostnader. Hur skattemedel och statsbidrag ska prioriteras utifrån kommunens visioner och mål, men också hur pengarna ska fördelas mellan de olika förvaltningarna.
Dessutom hur stort resultatet – det som blir över vid årets slut– ska bli. Målet för god ekonomisk hushållning är två procent av skatter och utjämningsbidrag.
Resultatet avgör senare de investeringar som kommunen kan göra inom mandatperioden.
I år är budgetförslagen fler än tidigare. Majoriteten som består av S, C, V, L och MP lägger fram ett gemensamt förslag. De tre partierna i opposition, M, SD och KD lägger varsitt.
– Under min tid har det inte varit så många förslag, säger Elisabet Edlund som är inne på sin andra mandatperiod som ordförande i fullmäktige och som tidigare bland annat varit kommunalråd.
Hon säger att M och SD även tidigare lagt sina egna förslag, men att KD stöttat M:s budgetförslag. Nu kommer KD med ett eget förslag.
Vad säger du om att det i år finns så många budgetförslag?
– Ur demokratiskt synvinkel är det bra med olika förslag. Det är bra att medborgarna kan se var partierna står. Och det är bra att partierna visar vad var och en vill.
Elisabet Edlund ser gärna att allmänheten följer sammanträdet och den informationen som ges av kommunens ekonomichef Sofie Malm Höglund. Det går att göra dels på plats i fullmäktigesalen från kl 13.30, dels via en sändning på Youtube.
Budgetförslagen har passerat kommunstyrelsen, som föreslår fullmäktige att godkänna majoritetens förslag.
Det omsluter 804 miljoner kronor (utan exploateringsprojeketet Grebo Norrby), varav 777,5 miljoner kronor går till kommunens verksamheter.
Av dessa går drygt 302 miljoner kronor till utbildningsförvaltningen, drygt 298 miljoner kronor till vård- och omsorgsförvaltningen, drygt 90 miljoner till kommunledningsförvaltningen, 38 miljoner till tekniska förvaltningen, drygt 36 miljoner till samhällsbyggnadsförvaltningen, 6 miljoner till "kommunstyrelsen (KS) oförutsett" och knappt 6 till bygg- och miljö.
Resultatet uppgår till 16,7 miljoner kronor, strax över två procents-målet. Investeringsbudgeten uppgår för 2024 till drygt 39 miljoner kronor.
Skatten föreslås ligga kvar på 22,39 kronor per skattekrona. Det är samtliga partier överens om.
I övrigt räknar M, SD och KD i sina respektive budgetförslag på andra siffror.
Några skiljelinjer i förhållande till majoritetens förslag:
- M når det högsta resultatet, närmare 22 miljoner kronor. Partiet lägger mindre på kommunledningen, halverar KS oförutsett, ökar på utbildning, minskar på vård och omsorg samt på tekniska.
- SD drar ner ramen till kommunledningen och halverar KS oförutsett, men ökar ramen till utbildning och ger närmare sex miljoner kronor mer till vård och omsorg. Resultatet är i nivå med majoritetens förslag.
- KD sänker ramen till kommunledningen, samhällsbyggnad, tekniska och halverar KS oförutsett. Mer pengar går till utbildning samt vård och omsorg. Resultatet landar på drygt 17 miljoner kronor.
I sina budgetförslag lägger oppositionspartierna, i varierande omfattning och med mer eller mindre detaljer, även fram den politik de vill föra.