Det var i början av augusti som mannen hälsade på sin syster. I en synpunkt till kommunen skriver en anhörig om det som skedde när mannen skulle åka hem.
Den gamle mannen stoppades av personal som antog att han bodde på boendet. När mannen förklarade att han bodde i Linköping fick han svaret: ”Det är nog bäst att du följer med in igen”.
Den anhörige beskriver hur den gamle mannen fick svara på en mängd frågor: ”Hur ser det ut där du bor?, Hur kom du hit? Har du någon fru?, Några barn, Kan vi kontakta dem?, Hur gammal är du?”.
Mannen upplevde situationen som obehaglig och blev illa berörd. Han förväntade sig en ursäkt, men ska enligt den anhörige varken fått det eller en förklaring. Efter en stund kom en annan anställd och sa att mannen fick åka hem.
Den anhörige ifrågasätter händelsen och menar att den gamle mannen utsattes för kränkande behandling. Efteråt har mannen uttalat att han aldrig mer vill besöka äldreboendet för att hälsa på sin syster.
I ett svar till den anhörige ber enhetschef Susanna Radford om ursäkt för det inträffade: ”Det som hände var ett stort missförstånd som vi är djupt ledsna för”, skriver hon.
Personal uppfattade att mannen bodde på ett av boendena och ”agerade i välmening”. Susanna Radford skriver att personal agerade ansvarstagande och utifrån sin kompetens, då de uppfattade mannen som förvirrad.
När missförståndet uppdagades skyndade sig Susanna Radford till den enhet som mannen befann sig på. Hon uppger i sitt svar att både hon och inblandad personal bad mannen om ursäkt och att det skett ett missförstånd. Hon följde mannen till parkeringsplatsen, småpratade och bad återigen om ursäkt.
Händelsen kommer att gås igenom för att se om det finns brister i organisationen.