I en kohage vid gården Höstbäck utanför Björsäter jobbar linjemontörerna Emil Rocklöv och Robin Hjärpe från Vattenfall Services tio meter ovan marken med att byta en gammal elstolpe.
Upphissade i en korg lirkar de loss metalltråd från elledningar med 20 000 volt. Det märks inte hemma hos Carl G och Gerd Nilsson som bor alldeles intill. Strömmen är på.
– Det är bra att slippa strömavbrott, säger Carl G Nilsson.
Är det ett farligt arbete?
– Ja, det är högspänning, svarar Björn Persson, regionchef på Eon men förklarar snabbt och lugnande att arbetet är säkert för alla inblandade.
Urban Karlsson, ledande montör på Vattenfall tillägger:
– Vi gör det säkert, metodiskt och i rätt ordning.
Han pekar mot elledningarna som är säkrade med linor och hålls uppe av en kranbil. Stolpen är klädd med isolerande dukar och arbetet sker med isolerade stavar. Ingen rör ledningen.
Elkraftsingenjör Mona Najem, som är projektledare för Eon följer engagerat arbetet.
– Vi har gett Vattenfall i uppdrag att byta stolpar. De ville testa en arbetsmetod där man byter stolpar utan att bryta strömmen.
Hon berättar att elstolparna på Eons nät besiktigas vart åttonde år och att uttjänta stolpar byts ut i ett underhållsprogram.
Just nu pågår arbetet i områden runt Åtvidaberg, Björsäter, Borkhult och Grebo, där sammanlagt 86 stolpar ska bytas ut med den nya tekniken. Den i Höstbäck är den 40:e i ordningen.
– Fördelarna med denna metod är att vi slipper avbrott och att kunderna inte drabbas. Dessutom slipper montörerna stressa, säger hon.
Uppe i korgen har montörerna med hjälp av långa stavar lossat ledningarna från stolpen. Jimmy Johansson som kör traktorgrävare hissar ner korgen och låter maskinens klo greppa tag om stolpen, medan Urban Karlsson sågar av den. Jimmy Johansson lägger den lugnt till marken och börjar gräva hål för den nya stolpen.
Den nya stolpen förses med en ny bygel för ledningarna och nya isolatorer, innan Jimmy Johansson lyfter den på plats och packar tillbaka lera runt hålet i marken.
Robin Hjärpe klättrar uppför stolpen med stolpskor, medan Emil Rocklöv tar plats i korgen. Tillsammans för de ledningarna på plats och fäster isolatorerna med kraftig metalltråd innan de åter når marken.
Mona Najem och Björn Persson har följt samspelet, där alla inblandade har sina roller.
– Oerhört effektivt arbete, säger Björn Persson nöjt.