Det var en stor flock korpar och en örn som fick Anki och Anders Dahlgren att vika av från sin promenad häromdagen. Synen de mötte fick dem att reagera:
– Det låg ett uppsprättat och urtaget vildsvin och en hjortkalv i skogen vid infarten till sågverket. På marken precis vid vägen låg flera vommar, avskurna ben, ett höftben, klövar och slaktrester.
Det var inte åsynen av kadavren och slaktavfallet som fick dem att reagera, utan förfarandet.
– Det var anskrämligt. Jag är själv jägare och vet att man tar hand om djur som man skjuter. Jag har svårt att tänka mig att riktiga jägare gjort så, säger hon och berättar att hon under förra helgen såg flera fordon på platsen.
Jonas Nilsson, vd på Baroniet Adelswärd reagerar på liknande vis när vi ringer upp för att höra om det Baroniet som lagt de döda djuren i skogskanten nära vägen.
– Det ligger inte på vår mark, konstaterar han vid infarten till sågverket.
Han fortsätter:
– Oavsett vem som är markägare, så gör man inte så här. Det är osmakligt och felaktigt. Det är inte god jaktetik och inget som Baroniet står för.
Baroniet har drygt 20 000 hektar mark och jagar själva på en tredjedel. Resten är utarrenderat.
– Jag vet att det inte är från vår egen jakt och jag tror inte att några av våra jaktarrendatorer skulle göra så här, säger Jonas Nilsson som själv är jägare.
Han uttrycker med skräpa att god jaktetik handlar om att alltid ta hand om det man skjuter.
– Det händer att man skjuter något som är otjänligt, kanske ett djur som är sjukt eller trafikskadat. Men man lägger inte en djurkropp så öppet alldeles invid en väg. Man tar in det ett par hundra meter in i skogen och låter korpar, örn och räv äta av det.
Detsamma säger han om slaktavfallet. Att det uppstår är naturligt vid jakt, men han ifrågasätter platsen.
Både Anki Dahlgren och Jonas Nilsson funderar på om det kan röra sig om tjuvjakt. Det som talar emot är att platsen är öppen för insyn.
Att viltet skulle vara trafikdödat är en möjlig förklaring, men det förklarar inte slaktavfallet, de avsågade benen och varför hjorten saknar huvud.
På Södra skogsägarna som driver sågverket och äger marken svarar pressansvarige Casper Danielsson att Södra inte bedriver någon jakt i området.
– Det är inte bra att de ligger så nära anslutning till vår verksamhet, så vi ska ta hand om dem så snart som möjligt, säger han.