När kommunen sålde mark för byggnation på Bysjöstrand fick campingplatsen flytta ett hundratal meter till Kanonvallen.
Det var en flytt som blev omstridd. Bland annat hävdade tidigare markägaren Baroniet ett servitutsavtal från 1981 som ger Baroniet möjlighet att begränsa exempelvis bebyggelse inom det område som avtalet avser.
Baroniet och kommunen tecknade en tillfällig överenskommelse. Campingstugorna skulle få vara kvar tills kommunen hittat en ny placering. En förlängning överenskommelsen gäller året ut.
Nu finns ett konkret förslag på var campingen kan ligga. Det läggs fram i ett förslag till ny detaljplan för Edbergafältet.
Planområdet sträcker sig över drygt 15 hektar, varav tre hektar är vattenområde i Bysjön. Inom planområdet finns badplatsen, Edbergafältet med idrottsplaner, Solkanonen och Kanonvallen. Planområdet sträcker sig vidare bort mot Sockenvägen och den välkända Skiteken.
För området finns redan en detaljplan, men den tillåter varken campingstugor eller brygga med båtplatser, som kommunen vill anlägga i Bysjön i höjd med Sockenvägen.
Ett nytt område för "tillfällig vistelse" (camping) föreslås på en del av Edbergafältet som ligger mellan Violvägen och gång- och cykelvägen mot Templet.
– Vi har varit där med den politiska ledningsgruppen. Området ligger i en sänka nedanför Violvägen, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S) och bedömer att camping inte kommer att störa eller påverka boende i villaområdet.
Av planförslaget framgår att campingstugor, ställplatser för husbil och tillhörande byggnader som anses lämpliga ska få rymmas inom marken för tillfällig vistelse.
Kommundirektör Robert Bredberg har haft frågan om campingplats på sitt bord sedan 2016. Förra året vidgade han frågan till hela området.
– För politiken är det viktigt att få rådighet över området, säger han och fortsätter:
– Detaljplanen ska återspegla att området är viktigt för rekreation och fritid.
Det framgår även i förslaget till detaljplan att vill kommunen utveckla och förstärka området samt skydda värdefulla natur- och kulturmiljöer.
På grund av det stora allmänna intresset kommer planprocessen att ske med utökat förförande. Det innebär bland annat att samråd ska hållas. Den som har synpunkter på förslaget måste lämna dem senaste under granskningsskedet för senare kunna överklaga planen.