Hesse (M): "Det var en nödlösning"

Affären kring Gamla gymnastiken får efterdyningar. Kommunen överväger ägardirektiv. Samtidigt rasar SD över arenabolagets agerande.

Bricka i spelet. ÅFF köpte Gamla gymnastiken för 250 000 kronor av arenabolaget och sålde efter knappt två år tillbaka den för en miljon kronor.

Bricka i spelet. ÅFF köpte Gamla gymnastiken för 250 000 kronor av arenabolaget och sålde efter knappt två år tillbaka den för en miljon kronor.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-03-05 07:50

Igår berättade Corren om turerna kring Gamla gymnastiken och räddningsaktionen för ÅFF:s elitlicens.

Kommunen var genom kommunalråden under 2014; Lennart Haraldsson (S) och Magnus Hesse (M) samt förre kommunchefen Andreas Capilla med när delägda arenabolaget Kopparvallen i Åtvidaberg AB tog nya lån för att köpa tillbaka en fastighet man tidigare sålt. På fem år steg värdet på Gamla gymnastiken genom en rad affärer från 50 000 kronor till en miljon kronor.

– Dolda bidrag till ÅFF, säger Bertil Jonsson (SD) när han ringer upp Corren för att markera SD:s ställningstagande:

– Rena lurendrejeriet. Kommunen talar om god ekonomisk hushållning. Om denna affär är god ekonomisk hushållning, så ställer jag mig inte bakom det.

Kommunalrådet Magnus Hesse (M) deltog i de slutna diskussioner som föregick arenabolagets förvärv av Gamla gymnastiken. Under gårdagen ville han först inte kännas vid att han haft en del i samtalen so m rörde nytt lån.

– Nu har Lennart (Haraldsson, reds anm) tagit bladet ur munnen. Och ja, jag var med.

Magnus Hesse säger att frågan om lånet var känslig och kom vid en tidpunkt då stödet till Kulturskolan var ifrågasatt. Den gavs ingen offentlighet.

– Alla manövrar med ÅFF ställdes mot Kulturskolan. Det blev känsligt i mitt parti. Samtidigt så var det en fråga mellan ÅFF och arenabolaget.

Han kallar lånet för en "nödlösning i en exceptionell situation". På spel stod ÅFF:s elitlicens.

Nu vill han att kommunen försäkrar sig om att inte hamna i samma läge.

Tf kommunchef Robert Bredberg som inte deltog i de slutna samtalen uttrycker detsamma.

– Vi har diskuterat utökad insyn. Det gäller samtliga bolag, både helägda och de vi äger del i. Vi måste ha möjlighet att förstå vad som händer och kunna vara proaktiva. Det handlar också om demokratiska värden.

Lösningen kan vara ägardirektiv.

– I fallet med arenabolaget kan det bli komplext. Vi är inte majoritetsägare och styrelsen kan beläggas med sekretess. Hur vi ska lösa detta återstår att se.

Kommunalrådet Elisabeth Edlund (S) uppgav i början av veckan att hon inte haft någon insyn i de slutna samtalen. Hon tillträdde sin post vid årsskiftet och hade vid tidpunkten för samtalen bara en plats i kommunstyrelsen.

– Frågorna var inte uppe, varken i kommunstyrelsen eller i den politiska ledningsgruppen, säger hon.

Det bekräftas av både Magnus Hesse och Lennart Haraldsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om