Hembygdsgården öppnade upp dörrarna till en annan tid

När Hembygdsgården bjöd in till sitt hundraårsfirande öppnade de upp alla hus och skrymslen för besökarna.

Hembygdsgårdens hundraårsfirande bjöd på strålande sol och besökarna njöt av skuggan under ekarna.

Hembygdsgårdens hundraårsfirande bjöd på strålande sol och besökarna njöt av skuggan under ekarna.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2022-08-21 17:35
undefined
Hembygdsgårdens hundraårsfirande bjöd på strålande sol och besökarna njöt av skuggan under ekarna.

I dagarna två var det en jämn ström med besökare som kom till Hembygdsgårdens hundraårsfirande. Här bjöds det som utlovat på hantverk, underhållning och aktiviteter för alla åldrar. Inne i samlingslokalen på Hembygdsgården såldes det hembakat fika och ute på gården spelade Gitarrorkestern flera gånger. Flera besökare kom dit båda dagarna och många njöt av musiken i skuggan under de stora ekarna. 

Helen Vikman, som till vardags arbetar som specialpedagog på Bildningscentrum Facetten, är på plats för att visa upp hur man spinner garn. Med sig har hon ull från de egna fåren på gården i Fivelsbo.

undefined
Helen Vikman spann garn av ull från hennes egna får och sålde även både garn och lammskinn.
undefined
Tvättad ull redo att spinnas till garn.


– Jag tycker det är roligt att visa upp gammalt hantverk, det är min största anledning till att vara här, berättar Helen som vanligtvis inte brukar stå på marknader. 

Spinnrocken går för fullt och det finns möjlighet att köpa såväl lammskinn som garn från gårdens egna får. Helen har medvetet valt att avla får med extra mjuk ull för att få fram mjukt garn. För Helen är det viktigt att man tar tillvara på hela djuren och den ull som inte går att använda till garn skänker hon vidare till odlare.

Nytt för i år är att man öppnat upp till alla byggnader och vid varje hus finns det en guide som gärna berättar om både byggnaden och det som finns inuti.

– Jag har varit på Hembygdsgården många gånger tidigare men aldrig varit inne i alla husen och sett allt, säger Hodvin Nåhdin som precis varit inne i Minnestugan.
 
Idag anordnas det kurs i att slå lie men någon kurs planerar han inte att gå. Istället har han med sig en gåva i form av en lie till Hembygdsföreningen.
 

undefined
Hodwin Nåhdin uppskattade Karl-Erik Johnssons guidning av Minnestugan.
undefined
Rolf Törnqvist var på plats från Åssa-muséet för att visa upp en stationär motor som användes till lantbruk förr.


– Jag hann allt slå lie en hel del när jag var yngre och lien har legat i många år hemma morsan och farsan. Så jag tänker den kommer till bättre användning här, berättar Hodvin glatt och får medhåll av Karl-Erik Johnsson.

Idag är Karl-Erik guide för Minnestugan och han är glad över uppslutningen av människor som har kommit för att besöka Hembygdsgården. Att öppna upp och bjuda in tycker han är viktigt för att öka människors förståelse för det som har varit och vad som krävdes förr i tiden. Han lägger mycket tid på att arbeta ideellt både som chef för Solkanonen och kapten på Vågspelet som går på Bysjön. Det kulturella arbetet blir aldrig tröttsamt och dagarna på Hembygdsgården har varit givande.

– Det bästa är när äldre känner igen sig i det vi visar upp. Men framförallt när ögonen öppnas för tidigare skeenden i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!