På Instagram driver Helena Janson kontot "kylskapsrensarn" med närmare 2 000 följare. Mottot är enkelt: "För att man inte slänger mat".
– En principsak för mig. Man kastar inte mat. Det är resurser, från det att någon odlat en råvara tills den är hemma i din bostad. Det är dumt att slänga bort resurser, säger Helena Janson och fortsätter övertygande:
– Jag vill lyfta problemet med matsvinn. Det sker systematiskt i butiker, men också i privathushåll.
Hon använder ordet "lyxslänga", för den mat som köps hem, men som hamnar i avfallet.
– Med tanke på att maten har blivit så dyr så har vi av rent ekonomiska skäl inte råd att slänga den.
Helena Janson skrattar till. Hon brinner för saken och vill inspirera.
– Jag har en seriös tanke, men inte på ett pekfingeraktigt sätt, säger hon.
Hon är uppvuxen i Åtvidaberg och fick tidigt tillträde till köket hemma på Kaplansgatan.
– Jag har alltid tyckt om att laga mat. Jag fick hjälpa till i köket och i min familj var det naturligt att man åt upp maten. På söndagar brukade vi ha plockmat av det som fanns i kylskåpet.
Intresset för mat har hängt i. Efter gymnasiet läste Helena Janson på restauranghögskolan i Umeå. Det blev också arbete på flera restauranger och senare på en mattidning.
Det kanske är förklaring till att rätterna på hennes Instagramkonto inte alls ser ut som något som snabbt rensats ut från kylskåpet hemma i Slottsstaden i Malmö.
Här finns en favorit – polentafritters på utgången polenta och ost, men också okonomyaki (en japansk vitkålspannkaka), vitt bröd som bakats på överbliven potatis och lite sur mjölk eller fil, panerad brysselkål som serveras med chilimajonnäs och flera pastarätter, pajer och soppor.
Det ser läckert ut och ligger snyggt upplagt på tallrikar och fat.
– För mig har det blivit lite av en sport att inte gå och handla. En begränsning kan föda kreativitet och det kan uppstå nya rätter.
Hon jämför kylskåpet med garderoben:
– Det är fullt i garderoben, men det finns inget att ta på sig. Det gäller att se på det med andra ögon.
Hon har mycket funderingar kring mat och talar engagerat, om etik och hållbarhet och att äta i säsong.
– Jag blev provocerad under vintern när det kom i ropet att maten steg i pris. Som tomaterna. Men varför ska vi äta färska tomater i januari? De smakar ju inget.
Hon tänker på äldre generationers resurshushållning, en kontrast till dagens höga tempo.
– Vi har lärt oss en attityd att allt ska gå snabbt. Maten ska vara klar på en kvart. Vi har inte framförhållning. Vi behöver vända på det mindsetet.
Hur ofta blir det middagar av kylskåpsrens?
– Det går lite i vågor, men jag lagar på det här sättet tre till fyra dagar i veckan.
Idag är maten en passion och hobby. Helena har provat sig fram i yrkeslivet och läste efter restaurangåren vidare med målet att kombinera mat och gastronomi med journalistik. Under flera år redaktör inom Aller Media för Matmagasinet.
– Nu jobbar jag med marknadsföring och medieproduktion på Visit Skåne, ett regionalt destinationsföretag som ägs av Region Skåne.
Besöker du Åtvidaberg något?
– Ja, ungefär fyra gånger om året. Jag var nyligen hemma hos min mamma.
Är det något du särskilt minns från uppväxten här?
– Kompisarna bodde nära, vi cyklade omkring mycket. Musikskolan är ett fint minne, jag spelade saxofon och det var en fin gemenskap.