– Vi ser det som industriellt riktigt. Scanfils ledning har sagt att Partnertech blir en viktig del i Scanfil, säger Bengt Engström, styrelseordförande i Partnertech.
På vilket sätt är det här ett riktigt beslut?
– Jag tror att den här industrin mår bra av en konsolidering. Det finns synergier mellan de här bolagen både geografiskt, kundmässigt och teknologiskt. Båda sysslar med elektronik. Scanfil är större inom telekom.
– Partnertech är stora i Sverige där Scanfil inte har så mycket. Båda finns i Kina och Östeuropa – i Polen respektive Ungern. Partnertech finns i USA, där finns inte Scanfil.
– Man kan tänka sig att de hittar synergier i bland annat administration. Men exakt hur de tänker ta ut synergierna får du fråga Scanfil om, säger Engström.
Scanfil-gruppen är en internationell kontraktstillverkare och systemleverantör till industrier inom elektronik och telekom. Bolaget har har sitt huvudkontor i Sievi, cirka 15 mil norr Vasa i Finland. Så här säger Petri Jokitalo, CEO på Scanfil Oyj, till Corren:
– Vi gör det här av strategiska skäl. Vi får en marknad i Sverige, bland annat. Våra verksamheter liknar varandra, men vi har ändå inte samma kunder.
Finns det någon anledning till oro för de anställda i Åtvidaberg?
– Jag kan inte gå in på detaljer om vårt nästa steg eller på några enskilda enheter. Men jag ser inte nu att det finns någon anledning till oro. Vårt syfte med affären är strategiskt och vi har i dagsläget inga fabriker alls i Sverige, svarar Petri Jokitalo.
Kan du kommentera ert pris på aktien?
– Vi tycker att det är ett bra pris, säger Petri Jokitalo.
Kontantbudet är 35 kronor per aktie, vilket skulle betyda cirka 440 miljoner kronor. Aktien stod i 27 kronor när börsen stängde i fredags. Scanfils villkor är ett totalt ägarskap, alltså att man får en ägarandel på 90 procent för att sedan kunna tvinga återstående aktieägare att sälja. Budet ligger från och med i dag till den 23 juni. Betalning ska ske den 30 juni. Efter det kommer Scanfil att kalla till en extra bolagsstämma och sedan påbörjas övertagandet.
– Tills dess pågår verksamheten helt som vanligt, säger Bengt Engström.
De största ägarna, Bure med 43 procent av aktierna i Partnertech och och Traction (som äger 23 procent av aktierna), har accepterat budet. Tre styrelseledamöter var jäviga: Bengt Engström tillsammans med styrelseledamoten Gösta Johannesson som är knutna till Bure, samt Petter Stillström vd och storägare i Traction. Ledamoten Helene Mellqvist ledde arbetet med att bedöma skäligheten i Scanfils bud.
Vd:n i Åtvidaberg, Kristoffer Asklöv kunde på måndagen inte kommentera affären. Så här säger Lennart Petterson, IF Metalls ordförande:
– Medlemmarna har inte hunnit ta till sig informationen. Men man reagerar med viss oro, även om budskapet är att det inte ska påverka personalstyrkan på kort sikt.
Vad tänker du själv?
– Min slutsats är att båda bolagen sysslar med elektronik och att det förstås kan betyda att man vill flytta verksamhet. Det som är positivt är att man ger ett ganska högt bud. Det skulle de aldrig göra om de inte trodde på affären!
Hela Partnertech ska säljas
Finska Elektronik-koncernenScanfil har lagt ett kontantbud till samtliga aktieägare i Partnertech, med cirka 150 anställda i Åtvidaberg. Och Partnertechs största ägare har accepterat budet.
070215 Åtvidaberg Företaget Partnertech i Åtvidaberg. Bild Jeppe Gustafsson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!