Här visas en del av industriarvet

I helgen arrangeras Östergötlands industriarvsrunda. Garvaregården i Wiaholm, Falerum är ett av besöksmålen.

I det runda karet lades djurhudar i en blandning av vatten och hönsgödsel. För att hudarna inte skulle fräta sönder fick garveriarbetare röra i karet med långa störar.

I det runda karet lades djurhudar i en blandning av vatten och hönsgödsel. För att hudarna inte skulle fräta sönder fick garveriarbetare röra i karet med långa störar.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-09-04 10:00

Wiaholm ligger invid Storån i utkanten av Falerum. Här har det bedrivits industriell verksamhet sedan 1750-talet. 

Omkring mitten av 1800-talet uppfördes den byggnad som hyste det garveri som idag är ett privatägt och unikt museum.

Garvningskar, torkvind och arbetarbostaden och en stor del redskap är kvar. Här berättas historien om det utdragna arbetet att omvandla djurhudar till skinn och läder, och därefter till produkter av olika slag, som seldon, skor och handskar.

Den som besöker Wiaholm får också ta del av garveriarbetarnas arbetsmiljö och villkor, en berättelse som kryddas med mustiga beskrivningar av stanken av ammoniak och starksprit.

Christer Jonsson och Martin Wiklander som bor på och driver Garvaregården har sedan mitten på 1990-talet återställt och byggt upp museet, samt dokumenterat garveriets industrihistoria. De håller museet öppet lördag och söndag, kl 11 och kl 14 båda dagarna.

Industriarvsrundan är ett samarbete mellan fyra kommuner; Åtvidaberg, Finspång, Motala och Norrköping, med stöd av Region Östergötland. 

I Finspång visas Häfla hammarsmedja. I Tjällmo hålls en industrihistorisk guidning på Skönnarboleden, med minnesmärken från järnhantering och sågverksindustri. På Hults bruk, norr om Norrköping visas det sociala livet kring industrin.

Carina Jarhall, destinationsutvecklare i Åtvidabergs kommun och ansvarig för industriarvsrundan uppger att arrangemangen kommer att vara corona-anpassade och guidningar kommer att ske i mindre grupper.

Karta: Falerum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!