Här vill klubben bygga en multiarena

Åtvidabergs bandyklubb har stora planer: "Vi vill bygga en multiarena som kan användas under hela året och av flera föreningar".

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-03-22 18:00

Det säger Anders Karlsson, sekreterare i Åtvidabergs bandyklubb om planerna för föreningens anläggning, Kopparvallens isbana.

Vårsolen skiner och isen är sedan flera veckor borta från planen. Efter att kylanläggningen havererat har klubben under säsongen fått förlita sig på kallt väder och naturis.

– Det ser inte så kul ut idag, konstaterar Anders Karlsson och blickar ut över den stora grusplanen, där sju mil rör av kylsystemet tagits upp ur backen.

En ny kylanläggning ska anläggas och enligt planerna vara klar till kommande vintersäsong. Under planeringen av det kommande bygget väcktes nya tankar:

– Vi spånade om hur vi skulle göra och hur vi ska kunna få mer folk att nyttja arenan. Det var då vi kom på tanken om en multiarena.

Förutsättningarna finns:

– Vi har omklädningsrum med duschar, en bra klubblokal med plats för 70 personer, kök, servering, kontor och konferensrum. Allt finns här, säger Anders Karlsson.

Anläggningen ligger också mitt i det område i Åtvidaberg som rymmer andra anläggningar för sport och rekreation. Här finns Kopparvallen med fotbollsarenan, tennishallen, Edbergafälten med friidrottsanläggning och Bysjöområdet med badplatsen.

– Vi vill samverka med andra föreningar här om en multiarena. Man kanske kan ha gymnastik här, agility, bågskytte, fotboll, målgång under Bysjöloppet och Swimrum och kanske en plan för padel (en populär racketsport, reds anm.)

Bandyklubben har via Facebook uppmanat privatpersoner och föreningar att komma med ytterligare förslag och nämner egna funderingar: "brännboll, TaiChi, motionsgympa, drakflygning, spontanfotboll, friidrott, dans, agility, utställningar, kurser, tävlingar, musikarrangemang, triathlon, flyga med modellplan med mera."

– Vi ska också ta kontakt med flera föreningar för dialog, säger Anders Karlsson.

För att arenan ska få flera funktioner är en tanke att anlägga konstgräs över grusbädden med köldbärare av rör.

– Det finns liknande anläggningar på flera andra ställen, bland annat i Oskarshamn och Zinkensdamm. Det fungerar bra och arenorna används både för bandy och exempelvis fotboll. Tänk vilka fotbollscuper vi skulle kunna ha här, med flera planer i området.

Bandyklubben vill också göra en hållbarhetssatsning genom att ta vara på den överskottsvärme som uppstår när vatten kyls till is. Värmen skulle kunna användas för uppvärmning av tennishallen eller Alléskolan, som båda ligger alldeles intill anläggningen.

En annan tanke är att ta vara på snö och is som skrapas av planen vintervid: "Vi tänker oss att denna snö skulle utnyttjas till att anlägga ett skidspår och eventuellt en pulkabacke i anslutning till isbanan

då omgivande natur är väl anpassad för sådana aktiviteter."

Vidare finns planer på att öppna kafé med fritidsgård i klubblokal några kvällar i veckan.

Det är mycket planer. Hur ska de finansieras?

– Vi för diskussioner med flera fonder, bland annat arvsfonden. Vi vill också ansöka om bidrag från Leader Folkungaland. Vi har också en dialog med kommunen. Samtidig har vi en process kring kylanläggningen som gick sönder.

Hur mycket räknar ni med att satsningen kostar?

– Det är ganska många miljoner kronor. Exakt hur mycket beror på vilka satsningar som görs.

– Prio ett är iallafall att få kylanläggningen klar till säsongen. Vi behöver trycka på startknappen för det runt semestertiden. Sen tar det cirka tolv veckor att få det klart.

Anders Karlsson började engagera sig i bandyklubben när sonen började spela bandy för sådär 20 år sedan. Idag är han sekreterare och ledare för seniortruppen.
Anders Karlsson började engagera sig i bandyklubben när sonen började spela bandy för sådär 20 år sedan. Idag är han sekreterare och ledare för seniortruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!