I december 2019 blickade Conni Jonsson och Jörgen Nilsson ner mot Önn. Planen var klar: här skulle de utveckla nya Kvarnviks strand, ett område om åtta hus med 14 lägenheter.
En regnblöt majdag står de på samma plats. De åtta husen; fördelat på sex parhus och två fristående mindre villor med sammanlagt 14 lägenheter; 2:or och 3:or., är på plats. Samtliga har generösa fönster mot sjösidan och den vidsträckta utsikten över Önn. Här finns också ett gemenskapshus, planer på växthus och en gemensam trädgård.
– Det ska vara inflyttningsklart till jul, säger Jörgen Nilsson, som driver Tryserums Bygg AB, en av partnerna i Kvarnviks strand AB som står bakom projektet.
Den andra parten är finansmannen Conni Jonsson, tidigare vd och numera styrelseordförande i riskkapitalbolaget EQT. Han har, liksom hustrun Birgitta Jonsson som är syster till Jörgen Nilsson, rötter i bygden.
– Jag gör det här för att bygden behöver det. Det kommer att bli bra för de som ska bo här, säger Conni Jonsson.
En av dem är hans mamma, Ebba Jonsson 88 år, som idag bor i ett större hus ett par hundra meter bort. Nu är hon på nya Kvarnviks strand för att titta på sitt blivande boende.
– Jag är överväldigad, säger hon när hon kliver in och möts av utsikten över badplatsen och sjön som sträcker sig mot Långfallsudd.
Affären ligger ett par hundra meter åt andra hållet. Där finns också multisportarenan, som ska kompletteras med ett utegym. En plats för sociala kontakter och för ett tryggt boende med gemenskap, konstaterar Conni Jonsson.
Visionen är tydlig; närodlad arkitektur, ljust, öppet och tillgängligt, lättskött och enkelt och gemenskap och livskvalité. Till det kan läggas hållbara och sunda hus. Alla hus har solpaneler, braskamin, är extra isolerade för att sänka energiåtgång och uppvärmningskostnader.
Boendeformen, kooperativ hyresrätt har väckt intresse och hittills har 12 av de 14 lägenheterna tecknats. Fyra av de som ska flytta in bor idag i andra kommuner.
– Det blir tillskott till kommunen och nytt skatteunderlag, säger Conni Jonsson.
De som tecknar sig för en hyresrätt lägger en kapitalinsats om 1 000 kronor gånger antalet kvadratmeter. För en tvåa om 64 kvadratmeter innebär det en insats om 64 000 kronor, som betalas tillbaka när hyresgästen lämnar bostaden. Månadsavgiften för samma lägenhet hamnar under 8 000 kronor.
– Hyran är lägre än i en vanlig hyresrätt. Den är högre än månadsavgiften i en bostadsrätt, men man slipper den större insatsen, motiverar Conni Jonsson som säger att han varit mån om att skapa ett boende som trots nyproduktion blir en rimlig kostnad för hyresgästen.
Är det en god investering för er som står bakom satsningen?
– Vi gör det för att bygden behöver det, men det är inte en dålig affär eller en dålig investering. Om man har pengar och vill göra något bra, så är detta bra, svarar Conni Jonsson.
Konceptet har väckt uppmärksamhet. Flera kommuner och aktörer inom landsbygdsutveckling har visat intresse.
Arkitekt Raymond van der Heijden, som driver Studio M2L står tillsammans med byggherrarna bakom utformningen av området.
– Tanken har varit lantligt och småskaligt, med olika hustyper. De ska ha samhörighet, men ändå variation och vara byggda med moderna drag. Det skapar mervärde för Kvarnvik, säger han.