Här var det premiär för tjärbränning under helgen

Flera hundra liter tjära arbetades fram vid Nyhult. Syftet är att använda tjäran till Linköpings stifts kyrktak och klockstaplar.

Björsäters hembygdsförening anordnade tjärbränningen för första gången. Här är Håkan Stensson på väg att tömma en del av tjäran.

Björsäters hembygdsförening anordnade tjärbränningen för första gången. Här är Håkan Stensson på väg att tömma en del av tjäran.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Åtvidaberg2020-08-01 20:00

Tjärbränningen påbörjades under fredagskvällen och avslutas på söndag. Tillställningen anordnades av Björsäters hembygdsförening. 

– Tjärbränning har pågått i flera hundra år. Under Gustav Vasas tid var det vanligt att man brände tjära. Man strök rep och segelfartygen med tjära. Sverige var välkänd för sin tjära, sade Åke Andersson, ordförande för Björsäters hembygdsförening.

Tjärbränningen i Nyhult anordnades för första gången. Orsaken till det var Linköpings stift som kontaktat flera hembygdsföreningar och undrade om någon var intresserad av att bränna tjära.

– Stiftet var i behov av tjära till sina kyrktak och klockstaplar. Vi, Ulrika hembygdsförening och Borensbergs hembygdsförening nappade. Linköpings stift hade behov av 3 000 liter tjära per år. Under fredagen fick vi fram 100 liter och räknar med att få 100 liter till, sade Åke Andersson. 

Tjärveden består av tallstubbar som är 15 till 30 år gamla. De sågades och klyvdes i lagom stora bitar. Stickorna är 20 till 30 centimeter långa och två centimeter tjocka. Till tjärbränningen grävdes en grop i en sluttning som är skyddad från vind. Dalbotten gjordes rund med en diameter på fyra till fem meter. I botten på tjärdalen placerades en urborrad stock där tjäran rann ut.

Under fredagen hade tjärbränningen omkring 115 besökare, men alla var inte där samtidigt med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Max 50 personer släpptes in i området.

På lördagen hade en grupp personer samlats för att ta del av tjärbränningen. En av dem var Carl G Nilsson från Björsäter.

– Jag är väldigt imponerad av det här. Det är väldigt hög kvalité på den här tjäran och dessutom är den ekologisk, sade han.

Två andra besökare var paret Gunilla och Sören Enander från Åtvidaberg. De hade slagit sig ner i skuggan i väntan på kolbullar.

– Vi är intresserade av det här då vi har haft en gammal träskuta i tio år. Där jobbar man en del med tjära, berättade Sören Enander.

Enligt Åke Andersson kan tjärbränningen bli en tradition inom föreningen.

– Det är många som har sagt att vi måste göra om det här. Vi funderar på att göra det var tredje år, sade han. 

Björsäters hembygdsförening har funnits i 20 år. De har 225 medlemmar från Malmö upp till Sollefteå i norr. De lär ut gamla tekniker som linberedning, tillverkning av björkvispar och bakning i deras vedeldade bakugn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!