Teknikutveckling tar tid. Thomas Eriksson, vd och grundare i teknikföretaget Realisator Robotics vet.
Hans idé om att utveckla och industrialisera en brandrobot började pyra för elva år sedan. När vi ses en kylig eftermiddag i maj fjärrstyr han sin Fumo med värmande handskar på räddningstjänstens innergård i Åtvidaberg.
Roboten som väger 185 kg, med batteri, rullar in i en övningslokal. Den är försedd med avancerad utrustning och sänder via ett kamerasystem rörlig bild och information till en skärm på en basmodul utanför lokalen.
– Räddningstjänster ställs ofta inför farliga insatser, där man vill veta hur det ser ut innan man går in med till exempel rökdykare, säger Thomas Eriksson.
Roboten Fumo har fått sitt namn från det latinska ordet fumo, som betyder just rök. Men den har långt fler användningsområden än att upptäcka rök.
Den är multifunktionell och kan förses med utrustning för olika användningsområden; för inspektion, rökdykning, släckning, gasdetektering och för att bära last samt dra brandslang – den har styrkan att dra 100 meter vattenfylld grovslang.
Utvecklingen av brandroboten har sedan 2019 skett i samarbete med Scanfil i Åtvidaberg.
– Det går åt många kompetenser för att utveckla och industrialisera en så tekniskt avancerad produkt som denna, konstaterar Thomas Eriksson.
I utvecklingsarbetet är RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland, också med. Fumon testas på RTÖG:s anläggningar, tillsammans med räddningspersonal.
– Den kan bli ett framtida hjälpmedel, säger Thomas Larsson, stationsansvarig styrkeledare i Åtvidaberg.
Jörgen Fager är projekttekniker på Scanfils utvecklingsavdelning och ansvarig för utvecklingen av Fumo.
– Det är häftigt att få vara med och utveckla såna här produkter, säger han.
Scanfils vd Steve Creutz instämmer:
– Det är också en produkt som passar oss. Produkter inom säkerhet, hälsa och miljö är viktiga för oss. Vi vill vara med i utveckling av produkter och växa tillsammans med våra kunder, säger han.
Fumon finns idag i ett exemplar. Den visas i dagarna på MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) övningsfält i Skåne för intresserade räddningstjänster.
Thomas Eriksson är hoppfull om att snart erhålla beställningar. På frågan om var produktionen kommer svaret snabbt:
– Scanfil, det är naturligt, säger Eriksson.