Marie Almroth öppnar porten till huvudentren till det senaste tillskottet inom särskilda boendet Kopparsvanen.
– Vi har precis fått tillträde till lokalerna, säger hon och ursäktar byggdamm, men tillägger snabbt att "allt inte är riktigt klart än".
Marie Almroth är utvecklingsstrateg inom vård-och omsorgsförvaltningens stab och projektledare för verksamheterna under planering och byggnation av de nya avdelningarna, Kopparsvanen 8 -11. Hon har också en plats i den kooperativa hyresrättsföreningen Kopparsvanen (förvaltad av Riksbyggen) som står för byggnationen och hyr ut till kommunen.
Nu tar hon oss med på en rundtur genom fyra avdelningar med 41 lägenheter om 35 kvadratmeter, gemensamma orangerier och ett nytt storkök, som ska serva hela kommunens äldreomsorg och hemtjänst. Här finns också en trädgård, med plats för odling, vila och en kopp kaffe i syrenbersån som planterats.
– Detta är vårt första boende som är renodlat för personer med demensproblem. Det är anpassat från första penseldraget för att vara funktionellt och tryggt för dementa.
Det visar sig redan i entrén, där glaset i dörrarna är frostat. Det ger ljus, men döljer vad som finns på andra sidan.
– Det är för att de boende inte ska känna oro och vilja ta sig ut och rycka i dörrarna.
Färgerna är diskreta och rofyllda, i olika nyanser av beige och med dörrar i en mild brun färg. Golven är enhetliga och desamma i gemensamma ytor som i lägenheterna – för att de boende inte ska uppfatta skarpa färgskiftningar som vatten eller hål i golvet.
– Vi har haft en demenskonsult med i arbetet, för val av golv, färger och utformning av utemiljön.
Till varje avdelning hör gemensamma ytor, som matsal och vardagsrum, alla med generösa ljusinsläpp och utsikt mot kullar med lövträd. I anslutning till matsalarna finns mindre kök, där de boende ska kunna delta i sysslor efter förmåga.
Korridorerna är breda för att undvika att trånga möten som kan leda till konfrontation.
Varje lägenhet består av ett rum med ett mindre pentry i hallen. I samtliga rum finns fasta liftanordningar i taket. Badrummen är också noga planerade för förflyttningar, både för boende och personal.
På andra våningen finns gemensamma lokaler, för aktiviteter, träning, möten samt ett övernattningsrum för anhöriga.
Genomgående finns också tekniska lösningar för larm med flera avancerade funktioner.
– De anpassas individuellt för att skapa trygghet. Tekniken kan göra att man blir mer självständig, till exempel att en boende kan gå inom ett område och personalen vet var personen finns.
Mer plus: solpaneler på taket, golvvärme och ett klimatsystem för att kunna sänka temperaturen vid hetta sommartid. Marie Almroth stannar upp i korridoren.
– Jag är nöjd, jättenöjd. Detta är framtidens boende, det är en verklig utveckling utifrån hur vi vill vårda de gamla, säger hon och tillägger:
– Det blir också en fin arbetsplats för många.
När första etappen av utbyggnaden av Kopparsvanen var klar 2014 bjöds allmänheten in till öppet hus.
– Vi kommer inte att ha det nu, med tanke på pandemin. Istället blir det en digital invigning med förinspelade intervjuer och filmklipp.
Mellan den 3–11 januari går flyttlassen. Samtliga boende på demensavdelningarna Rosengården flyttar in. Övriga kommer från andra särskilda boenden.