Spaden i jorden för 200 sjönära bostäder: "Äntligen"

I ett lätt duggregn på onsdagsmorgonen togs det symboliska första spadtaget för nya bostadsområdet Grebo Norrby. "Vårt flaggskepp", utbrast kommunalrådet Thomas Lidberg (S).

Åhej! Uppdraget att ta det första symboliska spadtaget gick till fyra män: Joakim Magnusson, Tommy Aarna, David Portström (dold) och Thomas Lidberg.

Åhej! Uppdraget att ta det första symboliska spadtaget gick till fyra män: Joakim Magnusson, Tommy Aarna, David Portström (dold) och Thomas Lidberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-09-20 21:00

Under ett rött paraply och med svarta gummistövlar på fötterna står ett nöjt kommunalråd i Grebo Norrby, platsen för kommunens hittills störta exploateringsprojekt.

 Fullt utbyggt ska området bestå av 200 nya bostäder och uppskattningsvis 600 till 700 nya invånare. 

– Jag är bara glad idag. Vi kommer att få nya invånare, nya skattebetalare och nya arbetstillfällen, säger Thomas Lidberg.

undefined
Glad! Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) lät inte regnet tynga känslorna. Han var entusiastisk över kommunen hittills största exploateringssatsning, som ska ge nya invånare, nya skatteintäkter och statsbidrag till Åtvidabergs kommun.

Det första spadtaget har lockat kommunala tjänstepersoner, entreprenörer, tidigare engagerade i projektet, politiker och flera Grebobor till en grusad yta med utsikt över åkrar och med sjön Ärlången i siktlinjen. Regnet får dem att tränga ihop sig under en tältpaviljong när Thomas Lidberg håller ett kort anförande:

undefined
De som samlats för att vara med om det första spadtaget tryckte ihop sig under en tältpaviljong.

– Området ska byggas i tre etapper med tomter i ett fantastiskt läge. Här finns närheten till Ärlången, eklandskapet och Grebo samhälle, som är en eftertraktad bostadsort med god samhällsservice, låg- och mellanstadieskola och en lanthandel med kommersiell service.

 – Spadtaget utgör startskottet för den fysiska utvecklingen av Grebo Norrby, säger han.

Med ytterligare tre män; kommunalrådet Joakim Magnusson (C), oppositionsrådet Tommy Aarna (M) och David Portström, affärsområdeschef för Teab, tas det symboliska spadtaget ur en hög med lerig jord. 

undefined
Åhej! Uppdraget att ta det första symboliska spadtaget gick till fyra män: Joakim Magnusson, Tommy Aarna, David Portström (dold) och Thomas Lidberg.

På andra sidan grusvägen har det tunga arbetet att anlägga ytor för exploateringen redan påbörjats. En grävmaskin lyfter av matjord. 

– Äntligen. Efter fem års planering känns det bra att komma igång på riktigt, säger Klas Liljestrand, mark- och exploateringsingenjör på kommunen. 

Vad händer närmast?

– Det ska etableras ytor för maskiner och bodar. Och anläggas ny tillfällig väg. Infarten till området ska gå från Grebovägen via en cirkulationsplats över ett fält.

I ett första läge ska tre delområden anläggas. Infrastrukturen ska vara klar hösten 2024. Det första huset kan vara på plats hösten 2025. 

undefined
Klas Liljestrand, mark- och exploateringsingenjör har varit med under hela planeringsarbetet. Efter fem år säger han: Äntligen!

Med under spadtaget är Louise Axenborg, som bor i Grebo och som har sommarhus vid sjön ett par kilometer från exploateringsområdet. 

– Det är ett fint område, men jag är väldigt kluven till exploateringen. Jag tänker säkert som andra Grebobor. Vi vet inte riktig hur det kommer bli. Vi flyttade inte till Grebo för att vi ville att det skulle bli större.

undefined
Louise Axenborg var en av flera Grebobor som kommit till Grebo Norrby för det första spadtaget. "Jag trodde det skulle vara mer information om projektet", säger hon och uttrycker att hon är kluven till exploateringen.

Från Johan Edlund, ordförande i Näringslivscentrum i Åtvidaberg, NC hörs ingen tvekan:

– Det här ger tillväxt. Utan den har vi ingen utveckling av samhället.

Helén Bäckström, vice vd i NC har själv bott i Grebo. Hon ser positivt på exploateringen och ser att den kommer utveckla Grebo:

– Det kommer innebära mer bussar, kommunikationer och service. 

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) står bakom besluten om exploatering och framhåller att det ger nya skattebetalare. Samtidigt lyfter han ett varningens finger kring ekonomin.

– Det ska vara plus minus noll för kommunen. Om det riskerar att gå back, då måste det föregås av politiska beslut.

undefined
Det tunga arbetet att anlägga ytor i Grebo Norrby är igång. Anna Johansson på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning höll koll så att inga besökare till första spadtaget skulle hamna på fel sida om Norrbyvägen.

Med fötterna på asfaltkross som lagts över en blöt vallodling tar han upp frågan om att kommunen nu exploaterar produktiv jordbruksmark. I flera överklaganden stred privatpersoner för åkermarkens bevarande för livsmedelsproduktion.

– Framöver behöver vi lära oss att bygga på annat än åkermark. 

Thomas Lidberg instämmer: 

– Fortsättningsvis kommer den frågan att väga tyngre. Men här och nu har jag inga problem med den delen. Vi har haft diskussion tidigare och fått rätt i domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!