Med ny mandatperiod möblerar SD om i toppen.
– Det är naturligt. Vi har fått in många unga med driv och intresse. Samtidigt träder de som jobbat länge inom partiet tillbaka, eller går till uppdrag inom regionen, säger Max Haienhjelm (SD).
Han är 25 år, nytillträdd som gruppledare för SD. Han har varit politiskt aktiv sedan 2016, först hemma i Halmstad och sedan 2021 i Åtvidaberg.
– Jag trodde först att jag var socialdemokrat. Jag kommer från ett arbetarhushåll, men har inte haft någon politisk uppväxt. Jag kan se en vinst i kollektivismen, men den får inte ta över, säger han och berättar om sin väg in i SD.
– Jag upplevde orättvisor. Min pappa blev utförsäkrad. Samtidigt hade vi en generös asylpolitik med flyktingvågen 2015. Jag var intresserad av försvar- och säkerhetspolitik och fick upp ögonen för SD:s politik.
19 år ung kom han in i äldrenämnden i Halmstad. Det blev en kort period. Sedan ledde kärleken honom till Åtvidaberg.
Max Haienhjelm har kommit till Correns redaktion i Åtvidaberg tillsammans med sin fru 27-åriga Ronja Svensson (SD) och 26-åriga Thea Blomquist (SD).
Det är dessa som tar tre av SD:s fyra platser i kommunstyrelsen. De fjärde platsen går till 31-årige Richard Svensson (SD), bror till Ronja Svensson. På ersättarplats finns också Richard Svenssons sambo, 30-åriga Sofia Karlsson (SD).
SD i Åtvidaberg har under två mandatperioder präglats av familjen Svensson. Den äldre generationen, Jan Svensson och Michelle Svensson har liksom barnen Richard och Ronja, samt barnens partners plats i fullmäktige (Michelle är ersättare).
– Richard gick med i SD först, sen jag. Efter det gick också våra föräldrar med, berättar Ronja Svensson.
Hennes engagemang bottnar i frågor om otrygghet och invandringspolitik.
– Otryggheten ökade efter invandringsvågen 2015, hävdar hon och säger att viljan att påverka handlar om att skapa ett tryggare samhälle.
Hon mötte Max Haienhjelm i Almedalen 2018.
– Vi möttes under en grillkväll med Ungsvenskarna. Det gick väldigt snabbt och det blev mer romantik än politik den veckan.
Max Haienhjelm flyttade till Östergötland senare det året och fick tjänst inom partiet, först som kanslist inom SD:s distriktet. 2019 blev han politisk sekreterare för SD i Linköping, året därpå ombudsman för SD Östergötland. Nyligen tillträdde han som SD:s politiske sekreterare inom region Östergötland.
– Egentligen är allt detta en slump. Jag hade inte tänkt att jag skulle hamna i politiken, men så träffade jag Ronja. Min tanke var egentligen att bli soldat på heltid, säger Max Haienhjelm.
Idag har paret två barn och väntar sitt tredje.
Thea Blomquist står helt utanför familjen Svensson. Hennes intresse för politik väcktes under samtal med en kollega när hon jobbade på Scanfil, Åtvidaberg.
– Jag kommer från en socialdemokratisk familj, men har inte politiken med mig hemifrån. Jag ville engagera mig när jag såg problem i samhället med otrygghet och våldsbrott. Jag hade också nära och kära som var sjuka och satt i vårdköer. De blev undanskuffade, det gällde både inom ungdoms-och äldrevård. För mig blev det SD.
När Thea Blomquist gick med i partiet blev hon tidigt invald i styrelsen.
– Jag kände att jag blev inkluderad med en gång.
En ny mandatperiod börjar. SD är i opposition med M och KD, men står enligt partiernas uppgörelse fritt att driva egna frågor,
Vilka frågor kommer SD att driva i Åtvidaberg under de kommande åren?
– Bemanningstäthet och språkkrav inom äldreomsorgen. Trygghetsboenden, säger Max Haienhjelm.
Hur ställer ni i er i frågor, som SD på andra orter uppmärksammats för? Till exempel manliga lucior?
– Vi föredrar traditionsenligt lucia, säger Max Haienhjelm och säger att han fullt ut stödjer den partikamrat som stoppade en icke-binär Lucia från ett framträdande i Gävleborgs regionfullmäktige.
Slöjförbud i skolor?
– Det skulle vara positivt med slöjförbud i förskola och grundskolan. Det är möjligt att vi kommer driva den frågan.
Dragqueens som läser sagor på bibliotek?
– Det är perverst och ska inte få finnas, säger Max Haienhjelm och tillägger att han inte har något emot HBTQI-personer.
– De får läsa sagor på bibliotek, men inte som dragqueens.
Finns det några invandringfrågor som ni kommer driva?
– Vi vill effektivisera hemspråksundervisningen och kommer att bevaka frågorna i Tidö-avtalet.