Under 2021 delades 119 p-böter ut i kommunen, och tre platser sticker ut; Smällgatan, Åkervägen och Gamla torget. Den sistnämnda, som är ett gångfartsområde med parkeringsförbud, är värst med 22 böter.
Bara under vårt korta stopp på platsen blir det ytterligare en. Statistik ljuger aldrig brukar det heta, vilket alltså verkar stämma även i det här fallet.
Föraren, som kommer från skolan i närheten, viftar med den gula lappen och ropar till sina kompisar:
– 800 kronor.
Han berättar att det är första gången någonsin han får p-böter.
– Någon gång har jag stått på tvåtimmarsparkeringen där borta en hel skoldag. Men, men, det är bara att bita i det sura äpplet och betala.
Näst flest kontrollavgifter utfärdas på Åkervägen.
– Det förstår jag, säger en kvinna som bor i området.
På korttidsparkeringen längs vägen, där man enligt skyltningen får stå i max 15 minuter, lappades i fjol 21 bilar.
Kvinnan vi pratar med har själv en plats hon betalar för en bit bort. Hon har utsikt över femtonminutersparkeringen från sitt fönster och är besviken på vissa grannar som använder den hela kvällar och nätter.
– Man blir lite sur. Dels betalar jag för mig, dels får jag släpa mina tunga matkassar en bra bit. Det slipper de som parkerar här. Antingen vill de inte betala eller så är de för lata.
Enligt henne skulle Securitas, som bevakar kommunens parkeringsytor, kunna bötfälla betydligt fler än vad som är fallet i dagsläget.
– De är bara här dagtid, och felparkeringarna sker på kvällar och helger. Då hade de kunnat ta hur många som helst.
Generellt är det just tidsöverträdelser och parkering på platser där man inte får stå som flest bötfälls för.
– Just vid Gamla torget händer det att folk ställer sig runt ett träd, men det är ju ett gångfartsområde, säger Sabine Olovsson Andersson, trafikingenjör på Åtvidabergs kommun.
– Annars är det mest vanliga tidsöverträdelser. Man chansar och står en halvtimme trots att man bara får stå en kvart, fortsätter hon.
På Smällgatan, den gata där tredje flest p-böter utfärdades 2021, är det dock datumparkeringen som ställer till det. På dagar med jämnt datum får man inte parkera på den sida av vägen som har jämna adressnummer och vice versa.
– Har du kvar bilen till dagen efter blir det problematiskt, då står du på fel sida. Men flyttar du bara bilen varje dag går det ju att stå där hela tiden, säger Sabine Olovsson Andersson.
I stort är Åtvidaberg dock förskonat från parkeringsproblem. Flera vi pratar med tycker att det finns tillräckligt med platser i samhället.
– Jag har själv jobbat som parkeringsvakt under många år, både i Mjölby och i Motala. Så jag vet att det inte är några stora problem vi har i Åtvidaberg. Det kan vara mycket, mycket värre, säger Sabine Olovsson Andersson.
Åtvidabergs kommun har inga parkeringar man tar betalt för, och till skillnad från flera andra kommuner får man inte heller något överskott från parkeringsövervakningen.
– Nej, det täcker inga kostnader för parkeringsvakter. Vi går back på det, men det är en service vi vill ha för att folk ska följa gällande parkeringsregler.
Har du någon uppmaning till parkerande Åtvidabergsbor?
– Läs vägmärkesskyltningen som sitter uppe, och tänk på att flytta ditt fordon där det är tidsreglerade parkeringar. Det finns andra som också behöver parkera. Men i stort sett sköter sig åtvidabergarna.