Tunga iskalla regndroppar faller över Åtvids-Torp. Himlen är grå och sjön Ören ligger som i ett töcken.
– Det är passande på något sätt en dag som denna, säger Klas Liljestrand, mark- och exploateringsingenjör på Åtvidabergs kommun, som äger fastigheten som Norrgården ingår i.
Han går i fina läderkängor i den gräsklädda mittfåran av uppfarten till gården. Själva vägbanan är sönderkörd, lerig och blöt. På gårdsplanen styr Johan Blomqvist en rivningsmaskin och sorterar delarna efter den högra flygelbyggnaden.
– Du har hunnit med mycket idag, säger Klas Liljestrand.
Johan Blomqvist svarar:
– Jo, det har gått bra.
Han vrider blicken mot mangårdsbyggnaden, daterad till 1909 men troligen något äldre.
– Ett fint ställe, men dåligt, säger han.
Klas Liljestrand nickar. Norrgården har väckt mycket reaktioner. Genom åren har många vänt sig till kommunen med önskan om att få köpa gården.
För två år sedan skrev ett par till kommunen: "Vi fick syn på huset för någon vecka sedan och sedan dess har vi inte kunnat släppa det ur tanken, trots att det uppenbarligen är i behov av stora renoveringar. Både huset och tomten har otrolig potential..."
Drömmarna grusades redan 2020. Då togs politiskt beslut om att Norrgården skulle rivas. Orsaken: Den ligger inom primärzonen för kommunens dricksvattentäkt.
– Det är olämpligt att ha bostäder här, säger Klas Liljestrand och smiter förbi rivningsmaskinen och dess stora gripklo.
Dessutom: förfallet hade gått långt. På kattvindarna hade en tidigare nyttjare av fastigheten ställt ut barnpooler för att fånga upp regnvatten i. Elen var fulkopplad och farlig. Taket dåligt. Listan över bristerna kan göras lång.
Klas Liljestrand vill visa mangårdsbyggnaden. Eternitplattorna som huset var klätt i togs ner förra veckan, fönstren är borta, köksdörren likaså. I köket har taket delvis rasat in. I den stora salen syns blöta fläckar i taket, både tapeten och takpappen buktar.
Klar Liljestrand pekar mot ett dörrhål.
– Det har varit folk här och hämtat inredning, snott med sig alltså. Toadörren med karm är borta och en dörr till en flygeln. Man har snott fönster också.
Är det polisanmält?
– Nej, vi har inte brytt oss om det.
Under hösten togs det slutliga beslutet om att genomföra rivningen. Det fanns ekonomiskt överskott att klara kostnaden om drygt 600 000 kronor. I det ingår rivning av alla byggnader; flyglar, bykhus, dass/hönshus och mangårdsbyggnaden.