Har kommunen koll på Itsam - granskning ska ge svar

Har kommunen koll på Itsam? Och hur fungerar IT-säkerheten? Kommunrevisionen inleder granskning för att få svar.

Kommunrevisionen tar experter till hjälp för att under nästa år granska om kommunen har koll på Itsam. Rapporen ska vara klar om ett år.

Kommunrevisionen tar experter till hjälp för att under nästa år granska om kommunen har koll på Itsam. Rapporen ska vara klar om ett år.

Foto: Torbjörn Lindqvist/Arkiv

Åtvidaberg2020-11-09 18:00

Kommunrevisionen leds av Sverre Moum (M) och har till uppgift att granska all verksamhet i kommunens nämnder, bolag och stiftelser, enligt god revisionssed.

För 2021 fokuserar revisionen på två granskningar som båda kommer att genomföras externt, av revisions- och konsultföretaget PwC. 

– Vi är tidigt ute och har försäkrat oss om att få de bästa utredarna, säger Sverre Moum. 

Gemensamt för granskningarna är att de kretsar kring IT, konkret handlar det om IT-säkerhet och om kommunförbundet Itsam, där Åtvidabergs kommun är en av medlemskommunerna 

– Vi kan inte och ska inte granska Itsam. Det har förbundet egna revisorer till, säger Moum och förtydligar:

– Vi vill veta om kommunstyrelsen har fullföljt sin uppsiktsplikt och om kommunstyrelsen sett till att den fått det man vill ha. 

Tyngdpunkten kommer att ligga på Itsam, men granskningen avser även uppsiktsplikten gentemot kommunförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG. 

Uppsiktsplikten regleras i kommunallagen och innebär att kommunen ska ha uppsikt över de kommunförbund man är medlem i, samt hel- och delägda bolag.

I sin projektplan anger kommunrevisionen att den i sin riskanalys inför 2021 identifierat uppsiktsplikten som ett väsentligt område att granska. 

Granskningen av IT-säkerhet kopplas till att Itsams revisorer efter granskning sett behov av att öka IT-säkerheten. Revisionen vill ha svar på en rad frågor om gränssnittet mellan Itsam och kommunen, men även om bland annat störningar och intrång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!