I januari tömdes en hel avdelning i F-huset. De äldre som bott där flyttade in i det alldeles nya boendet på Kopparsvanen.
– Vi har tur som har tomma lokaler, konstaterar Kristina Cleber, vikarierande verksamhetsområdeschef med ansvar för bland annat kommunens fastigheter.
Hon har en bakgrund inom Riksbyggen, som förvaltar hela äldreomsorgsområdet Kopparsvanen, och känner lokalerna väl. När kommunen fick frågan från Migrationsverket om hur många platser man kunde ställa upp med för ukrainare på flykt svarade kommunen snabbt: 107 stycken.
– Vi förbereder för lika många platser någon vecka senare, säger Mattias Geving och nämner den nedlagda förskolan i Göstas Park och tomma lokaler i C-huset på Kopparsvanen.
Privata alternativ kan också bli aktuella beroende på behovet av platser.
Tempot har varit högt för alla som arbetat med att få fram lokaler i skick till helgen. Kristina Cleber lyfter fram ett stort engagemang från alla.
– Det har inte varit svårt att hitta energi till detta. Det känns bra att vi kan göra detta och visa handlingskraft, säger hon.
Även skolorna är engagerade och redo att starta förberedelseklasser, en på Centralskolan (årskurs 1-3) och en på Alleskolan (årskurs 4-6). En öppen förskola diskuteras. Kontakt med regionen och vårdcentralen om hälsosamtal och vaccinationer är etablerat.
Finns det något privatpersoner kan hjälpa till med?
– Ja, men vi vill först inventera behoven och därefter få hjälp av civilsamhället med insamling. Vi har kontakt med Rotary och Svenska kyrkan. Vi hoppas också att det finns dem som vill hjälpa till med sysselsättning och aktiviteter, säger Mattias Geving.