Förra året slutade Åtvidabergs kommun på plats 84 i Svenskt näringsliv ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner.
Det var ett litet tapp med en placering, men ett större jämfört med 2012 då kommunen gick in på plats nummer 21 och knep sin hittills bästa placering.
För kommunen har Svenskt näringslivs ranking betydelse. I budgetmålen anges bland annat att kommunen ska bidra till näringslivets utveckling och vara bland de 30 procent som rankas högst i landet.
I enkätdelen inför slutrankingen får företagare och politiker (vartannat år) svara på flera frågor om sin hemkommun. En av dem som väger tyngst och motsvarar en tredjedel av totalrankingen är den som rör det sammanfattande omdömet över företagsklimatet.
Här pekar kurvan uppåt och når betyget 3,86 på en sexgradig skala. Det kan jämföras med 3,75 året innan och 3, 35 i länet och 3,42 i hela Sverige.
I länet är det bara Ydre som med 4, 44 får ett högre sammanfattande omdöme.
Resten av enkäten står för en tredjedel av totalrankingen. En av frågorna rör attityder till företagande och rymmer olika delfrågor.
Företagare ger kommunala tjänstemäns attityder till företagande ökat betyg. Även politikers attityder till företagande får ökat betyg.
Bäst betyg bland delfrågorna, 4.58 får skolornas attityder till företagande. Det är en ökning jämfört med 2018, men en bit från 2012 års toppresultat om 4,8.
I enkäten ger företagare ger också betyg till kommunens service till företagen. Även här pekar det uppåt.
Detsamma gäller för kommunens tillämpning av lagar och regler samt kommunens upphandling.
Av tre frågor inom gruppen förutsättningar för företagande pekar en nedåt och får sämre betyg än förra året. Det rör vägnät- tåg och flyg, där Åtvidaberg genom åren placerat sig långt ner på rankingen.
Övriga två, tillgång till arbetskraft med relevant kompetens och tele- och IT-nät får högre betyg än förra året.
I enkäten har företagare fått svara på vilka åtgärder man anser att kommunen ska prioritera.
Bland dessa sticker bostäder ut. Mer än hälften av de företagare som svarat framhåller bostäder, följt av bättre dialog mellan kommun och företag samt bättre förståelse hos tjänstemän och politiker för företagande.
Den slutliga rankingen släpps den 24 september. Då ska utöver enkäten läggas till statistik som avser bland annat kommunalskatt, entreprenader och nyföretagande.