Den som bor i Åtvidaberg och är vaken vid midnatt har säkert hört dem, kattugglorna. Andra kanske har vaknat till det nattliga spelandet. Någon kanske blir rädd av det spöklika ljudet?
Kattugglans läte har använts flitigt i skräckfilmer. Ett svajande ”hoooo” följs efter någon sekund av ett ”hu-huhuhu-hooo”.
Under natten mot lördagen, när månljuset var starkt och vinden stilla, tycktes himlen över Åtvidaberg fyllas av hoande.
Någonstans nära kyrkorna hördes spelandet intensivt. Ugglor hoade från flera håll. Samtidigt hördes höga skrik, som om grannskapets alla hankatter drabbat samman i mars-slagsmål.
Det är i de lägena man öppnar sovrumsfönstret för att lyssna och fånga lätena med mobilen. Plötsligt från ovan sänker sig en uggla mot fönstret. Är den på väg in? Nej, den viker av åt sidan två meter ifrån fönstret.
Pulsen stiger av ett oväntat och nära möte. Då kommer ännu en uggla. Vingarna är utsträckta när den skrikande sveper förbi.
Ljuden fastnar, men några ugglor går inte att se på mobilklippen. Niklas Aronsson, som är en erfaren ornitolog och redaktör för Vår Fågelvärld lyssnar på några klipp.
– Vilken konsert. Superhäftiga läten verkligen, säger han.
Niklas Aronsson räknar till minst tre kattugglor. De gälla skriken tyder på att de är flera och upprörda, troligen mitt i någon strid om revir.
– Det är otroligt häftigt att höra dem så här, säger han och gratulerar åtvidabergarna till att ha naturen inpå knuten.
Är det ovanligt att kattugglor lever mitt inne i ett samhälle?
– Nej, det är inte så ovanligt. Kattugglan kan vara nära människor och håller gärna till kring gårdar och ladugårdar på landsbygden, men de finns också inne i samhällen. I Göteborg där jag bor, finns det häckande kattugglor i Slottsskogen.
Två förutsättningar för att kattugglor ska kunna bo mitt i en tätort är att det finns mat - för kattugglan handlar det om gnagare- och lämpliga bomiljöer.
– De behöver träd med stora håligheter. Det kan man hitta bland annat i gamla ekar här, säger kommunekolog Anton Sunnergren och konstaterar att orten bjuder på goda häckningsmöjligheter.
Efter att almsjuka drabbat Åtvidaberg tas många stora träd ner. Är det någon risk att boplatser försvinner?
– Nej, vi sparar nästan varenda träd med håligheter, så kattugglan drabbas inte av att vi tar ner träd. I mitt jobb ligger också att ta fram nästa generation av hålträd.