För tre veckor gjorde Jessica Kallander en oväntad upptäckt i trädgården hemma i Mormorsgruvan. I sänkan där hon slängt ogräs och tidigare plockat upp gammalt bråte var det ett hål.
Hålet växte. Och växte.
Ett slukhål? Nej, det visade sig vara en vattenfylld, minst 18 meter djup gruva som i historiska källor anges som en skärpning, en mindre brytningsplats.
Efter upptäckten har bilden klarnat något.
– Vi har haft kontakt med en gruvgeolog. Någon kan ha lagt plankor över schaktet för över 150 år sedan. Sen har det fyllts på med skräp och jord. Det har ruttnat vartefter och när grundvattnet sjunkit har det släppt, säger Kalle Kallander.
Nu gör han sig redo för att gå på djupet i hålet. Genom sin bror Thomas Kallander, har han fått kontakt med Göran Nyqvist, dykare från Linköping med passion för vrakdykning.
– Gruvor har jag aldrig dykt i. Inte för att jag inte vill, men det är för farligt, säger Göran Nyqvist.
Han vill skicka ner en liten undervattensfarkost med kamera i hålet och undersöka omfattningen.
– Men vi går ner med en liten kamera först, säger han och tar fram en Go pro-kamera, förstärkt med extra led-lampor.
Sedan vi var här sist, för två veckor sedan, har kommunen satt upp skyddstängsel. Räddningstjänsten har säkrat ett träd som börjat luta oroväckande. Hålet ser större ut, marken mer hopsjunken.
En stege läggs över hålet och Kalle spänner på sig en midjesele. Sen kryper han ut över stegen och för ner kameran, som är fäst i en lina,
Meter för meter, ner till tio till tolv meter, släpps kameran, ner.
– Kameran är nog i ett hål där ingen annan kamera varit i, och ingen annan heller på 150, kanske 200 år, utbrister Nyqvist.
Kamera dras långsamt upp. Efteråt följer spänd väntan på vad som ska visa sig på klippen från djupet.
Först skymtar rötter. Sen blir det grumligt, innan det plötsligt blir klarare och bergväggar uppenbarar sig. Ytorna ser ut att variera, från skrovligt till slätt. En del linjer är raka. Kanske syns en ljusare åder i berget, kanske en mur? Långt ner syns också grön växtlighet.
Undervattensfarkosten blir kvar i sin låda. Hålet är aningen för smalt och rötterna kan skada propellern.
På måndag väntar myndighetsbesök. Länsstyrelsen och polisen kommer för att möta berörda markägare. Processen att säkra hålet har inletts.
Först i höst väntas länsstyrelsen inleda en arkeologisk undersökning.