En trappa upp på 1357, ungdomens hus, pågår möte. Fem tjejer och en kille som alla kör epa samlas för att gå igenom de sista förberedelserna till årets lucia-strögtåg.
– Har vi glitter?
– Paket?
– Papper?
– Vem fixar skyltar?
De praktiska frågorna handlar denna kväll om hur bilarna ska pyntas inför avfärd och i vilken ordning de ska köras i tåget. Vita bilar går först, och allra först ska Frida Wärn Olsson köra. Hon körde först även i det första lucia-strögtåget i Åtvidaberg förra året.
– Jag har luciakronan till bilen kvar, så min bil får vara lucia igen. Nästa år ska man få rösta om vem som ska vara lucia.
Nästa år siktar ungdomarna också på att ha startat en förening, Åtvids bästa bilförare, för unga bilburna. De har redan haft fler träffar inför lucia, bland annat stormöte med områdespolisen om trafikregler.
– Vi har fått tio budord från polisen, säger Ellen Lindholm och läser högt ur reglerna för strögtåget.
För det första: håll trafikregler. Några andra: håll tio meters avstånd, håll undan för utryckningsfordon, håll till höger. Dessutom: hela arrangemanget är fritt från alkohol, droger och tobak.
Ellen Lindholm pausar innan hon läser det sista budordet: Ha kul, ni är viktiga.
Med i mötet är Caroline Holst, fritidsledare på 1357. Hon var med och stöttade det första strögtåget förra året. Ungdomarna uppskattar stödet:
– Carro förverkligar ungdomars drömmar i Åtvidaberg, säger Frida Wärn Olsson, men får snabbt tillbaka från Caroline "Carro" Holst att det är ungdomarna själva som jobbar för sina drömmar.
Det ligger en del mötestid bakom årets strögtåg. Det har mynnat ut i ett program för kvällen och en "strögslinga".
Klockan 17 samlas de som vill köra i strögtåget i Gropen för att pynta sina epa/A-traktorer. Glitter, inslagna paket och julpynt finns i viss utsträckning. Klocka 18 rattar Frida Wärn Olsson ut ur Gropen för slingan som går genom delar av tätorten innan den når Stortorget.
På Stortorget bjuder ungdomarna på egenbakat fika. Samtidigt pågår insamling till musikhjälpen.
Ser ni fram emot strögtåget?
– Ja, det är superroligt! Alla kan göra något gemensamt, säger Frida Wärn Olsson.
Förra året ingick 18 bilar i tåget. Rasmus Månsson hoppas på fler:
– 25 minst.
Ellen Lindholm tror att det blir fler och berättar att gruppen känner till omkring 50 epa i Åtvidaberg.
Det har blivit dags att fixa pynt till bilarna. Tomma kartonger ska slås in i papper. Ida Alfredsson klipper till papper. Under tiden pratar ungdomarna om de konflikter som uppstår i trafiken mellan epa-förare och andra bilister.
– Om några som kör epa gör något dumt så drabbar det oss andra, säger Ellen Lindholm.
– Ja, det drabbar oss som kör lagligt, säger Alicia Karlsson.
Kör ni alla lagligt och inte över 30 km/h?
Det nickas runt bordet. Samtalet går vidare kring just 30-gränsen och möten med andra bilister.
– Många tutar och blinkar och kör för nära. Här gäller tydligen inte bromssträckan, säger Frida Wärn.
Flera berättar om trafikfarliga situationer:
– Jag har blivit omkörd av en buss i en kurva med dålig sikt, säger Emilia Svärd medan andra fyller på: "En buss prejade ut mig i diket", "Folk kör om över heldragna linjer" och "Bussar kör om oss inne i samhället".
– Man kan inte alltid köra i vägrenen på 35:an, säger Ellen Lindholm.
– Vi aktar oss och kör undan om vi kan, säger Alicia Karlsson.