Här får publiken bokstavligen GÅ på teater

En pojke tittar storögt ut genom fönstret hemma på Verksgatan. Där pågår ett skådespel, en historisk vandring från 1800-talet till 1952.

Som förr. Erika Milton Rehn far ut på Verksgatan och har inte alls tid med några besökare. Hon har satt en deg och ska baka.

Som förr. Erika Milton Rehn far ut på Verksgatan och har inte alls tid med några besökare. Hon har satt en deg och ska baka.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-06-20 17:00

Det är liv och rörelse på Verksgatan med de rödmålade arbetarhusen från Kopparverkets dagar. 

En kvinna i lång kjol och förkläde far ut i gatan. Hon har mjöl på kinderna, deg på jäsning och har inte alls tid med några nutida besökare. 

Andra kvinnor i långa kjolar och hucklen hänger tvätt tillsammans med barn.

undefined
Som förr. Erika Milton Rehn far ut på Verksgatan och har inte alls tid med några besökare. Hon har satt en deg och ska baka.
undefined
Ulla Molander och Idde Madelénsdotter Morell har just hängt tvätt på Verksgatan.

– Tänk bort alla postlådor och ljudet från bilar, säger Roy Andersson, kulturarvsstrateg på kommunen och tidigare arkivarie i Brukskultur när han tar oss med till 1800-talets Åtvidaberg.

Han kan Åtvidabergs historia och har tagit initiativ till en helt ny dramatiserad guidning, en slags vandrade teaterföreställning i de industrihistoriska kvarteren runt Åtvids gamla torg. 

– Åskådarna kommer att få möta personer som har levt eller kunnat leva i Åtvidaberg, från 1800-talet till 1950-talet.

undefined
Roy Andersson har dammat av en Herr Kronos från Åtvidabergs 550-årsjubileum 1963 och är en del av den vandrande teaterföreställningen. Han står också för manus och initiativet.

Själv har han rollen som Herr Kronos, en figur som dök upp under Åtvidabergs 550-årsjublieum 1963 och som nu 60 år senare fungerar som guide genom vandringen.

– Jag har dammat av honom, skrattar Roy Andersson. 

Vi träffar Kronos och de 27 aktörerna från olika teatergrupper under en repetition inför premiären den 26 juni. Här gestaltas bland annat hyttarbetare, vasslekatter och kålmaskar (elever vid mejeri-respektive trädgårdsskolan), en föreståndarinna, baron, disponent, sekreterare och tyska kvinnor som kommit till Åtvidaberg efter kriget för att arbeta på Facit. 

undefined
Hanna Rahm har flera roller i Herr Kronos vandring.
undefined
5-årige Ansel Bäckehed ska strax gå och lägga sig, men fastnar för uppståndelsen hemma på Verksgatan. "Han är fascinerad av att få se livet som de levde förr och tyckte att det var kul med herrar i hatt", berättar mamma Anna Bäckehed som liksom hela familjen uppskattar historievandringen.

5-årige Ansel Bäckehed som bor på Verksgatan följer scenerna på gatan från ett fönster. 

– Han är fascinerad av att få se livet som de levde förr och tyckte att det var kul med herrar i hatt, säger mamma Anna Bäckehed.

Carina Evertsson regisserar och ska ha en viktig roll även under guidningarna. Hon ska leda publiken framåt och ringa i en klocka för att dra igång scener på olika platser. 

Vid muren mot Eksågen skuttar Moa Gerestad Kleinas, efter att klockan skallrat till, ut från en buske. Hon agerar dotter till en uppsättare vid kopparhyttan och förklarar en del om både slagg och malm. 

undefined
"Det är väldigt roligt att vara med här", säger Moa Gerestam Kleinas, 17 år och berättar att hon tidigare spelat med Salvedalsteatern och nu går på teaterlinje på De Geer-gymnasiet i Norrköping.
undefined
Hur var det för de kvinnor som kom från efterkrigets Tyskland för att arbeta på Facit. Anna Beck-Friis ger med perfekt brytning röst åt några av de kvinnor som berättat om sina liv för Roy Andersson.

Vandringen närmar sig slutet. Vid Malmtrappan kommer publiken att få vila fötterna och dricka kaffe efter de två timmar som vandringen beräknas ta.

Herr Kronos vandring pågår under vecka 26, med start den 26 juni. Vandringar ges kvällstid från måndag till torsdag samt lördag och söndag, då det går två vandringar per dag. 

För arrangemanget står Åtvidabergs kommun, som också hanterar biljettförsäljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!