Har man rätt till en dagstidning om man bor på gruppboende?
Den frågan ställer sig Ulla Franzén Nilsson, mamma till Thomas Nilsson som bor på Slevringevägens gruppboende, ett boende för personer som har rätt till LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.
Ulla Franzén har sin uppfattning om rätten till dagstidning klar.
– Ja, om man lyder under LSS så har man rätt att kunna leva som andra. Utan tidning stängs en hel grupp ute från information och nyheter.
Under pandemin har tillvaron ändrats mycket för Thomas Nilsson. Han skrattar när vi armbågshälsar, men skakar på huvudet åt Corona och säger "usch". En period drabbades boende av covid-19. Dagcenter stängdes tillfälligt, idag är det öppet men inte i samma utsträckning som tidigare. Ulla Franzén Nilsson fortsätter:
– Det har varit besöksförbud, inga resor, ingen fritidsklubb, de har inte kunnat gå till affären som vanligt och kontaktpersoner har inte kunnat komma som tidigare, säger hon och konstaterar att pandemin gjort att personer som Thomas blivit mer isolerade.
Under pandemin drog kommunen också in på Corren på sina gruppboenden.
– Det har gjort att de blivit ännu mer isolerade. De har inte fått veta vad som händer lokalt, säger Ulla Franzén Nilsson.
Hon berättar att hon som anhörig och god man inte fick någon information om indragningen. Thomas som har begränsat tal hade vid några tillfällen sagt att det inte fanns någon tidning i brevlådan. På en fråga svarade personal att Corren dragits in tidigt under 2020.
Thomas kommunicerar med enkla ord, men har läsförmåga och kan ta till sig texter och bilder, särskilt med hjälp av personal. Han läser gärna om mat, kollar TV-tablån, dödsannonser och lokala nyheter, framförallt om Åtvidaberg. Ulla berättar att han också följer inrikes nyheter. Han röstar i val och vill se sina politiska företrädare.
– Under ett år han inte haft denna möjligheten, säger Ulla som efter beskedet från personal nu sparar tidningsklipp som familjen kan gå igenom tillsammans, framförallt under de lördagar då Thomas åker till föräldrahemmet.
På kommunen svarar Joakim Leman, enhetschef inom LSS att det var av besparingsskäl som prenumerationerna drogs in. Han minns inte om anhöriga informerades.
– Vi har sagt att vi inte ska tillhandahålla tidning på våra boenden, lika lite som vi ska stå för internet och TV-abonnemang. Vill man ha en tidning får man betala själv, säger han men medger att det är en svår gränsdragning för vad som ska vara en egenavgift eller kostnad för kommunen.
Han säger att personalen på kommunens boenden håller de boende informerade och att man till exempel tittar på TV gemensamt.
– Jag upplever att de boende får ett sammanhang och blir involverade i det som berör dem.
På kommunens gruppboenden bor idag 24 personer.
– I min värld är det bara en handfull av våra brukare som har utbyte av en dagstidning, säger Joakim Leman.
Elisabeth Ingvarsson är ordförande i FUB Östergötland och aktiv i FUB:s intresseorganisation, som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott liv. Hon reagerar skarpt på Lemans uttalande:
– Det är som att säga att vi inte behöver några barnböcker för att småbarn ändå inte kan läsa.
Vi ställer samma fråga till Elisabeth Ingvarsson som till Thomas mamma:
Har man rätt till en dagstidning om man bor på gruppboende?
– Ja, det är en rättighet och klart att de ska ha en dagstidning. Kan man inte läsa så har personalen en skyldighet att förmedla det som står i tidningen. Information är alltid jätteviktig. Om man inte får tillgång till lokala nyheter så skjuts man åt sidan ännu mer, framförallt under en pandemi.
Elisabeth Ingvarsson påpekar att det i år är nationellt demokratiår.
– Det innebär att allas lika värde lyfts. Vi inte ska trycka ner någon, utan lyfta upp alla så att alla blir lika sedda. Att få hålla i en dagstidning kan få en människa att känna sig viktig och att man är del av något.
Alternativet att enskilda som vill ha dagstidning ska lösa egna abonnemang faller, menar Ingvarsson. Det handlar dels om kostnaden för den enskilda som har mycket låga inkomster, dels att personal behöver stötta med läsning.
– Jag kommer att lyfta denna fråga med kommunen, men också på riksplanet, säger Ingvarsson.