För första gången: Enbart kvinnor i fullmäktiges topp

För första gången är det enbart kvinnor på de tre ordförandeposterna i fullmäktige. Den tidigare mansdominansen syns på väggarna i fullmäktigesalen.

Astrid-Marie Jonsson (C), Elisabet Edlund, (S) och Åsa Merving (M) leder fullmäktige. För första gången någonsin är det enbart kvinnor i presidiet.

Astrid-Marie Jonsson (C), Elisabet Edlund, (S) och Åsa Merving (M) leder fullmäktige. För första gången någonsin är det enbart kvinnor i presidiet.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-06-15 07:00

Fullmäktiges ordförande Elisabet Edlund (S) håller upp dörren till fullmäktigesalen. Här har hon precis avslutat beredningen till kommande fullmäktige den 23 juni, det sista inför ett längre sommaruppehåll.

– Det var inte så mycket denna gång. Inga tyngre ärenden, förutom nya styrprinciper för kommunens kommunikation, säger hon.

En mjukstart för Åsa Merving (M), som nyligen valdes som andre vice ordförande i fullmäktige efter partivännen Bo Hasselblads bortgång.

– Min första beredning inför fullmäktige, säger Åsa Merving.

undefined
Det handlar om rätt person, inte kön, säger Åsa Merving (M), andre vice ordförande i fullmäktige.

 

undefined
Astrid-Marie Jonsson, Elisabet Edlund, Åsa Merving

Hon tar plats med två rutinerade politiker; Elisabet Edlund och fullmäktiges förste vice ordförande Astrid-Marie Jonsson (C). Tillsammans bildar de tre fullmäktiges presidium, som för första gången består av bara kvinnor. 

undefined
Elisabet Edlund (S) är den tredje kvinnan i Åtvidabergs kommun som är ordförande i fullmäktige. Hennes far Göte Edlund, hade samma uppdrag innan han blev kommunalråd.
undefined
Astrid-Marie Jonsson (C), förste vice ordförande i fullmäktige har ytterligare ordförandeuppdrag, i den sociala myndighetsnämnden med många tunga ärenden.

Är det bra att det enbart är kvinnor i fullmäktiges topp?

– Jag tänker inte på det så, jag tänker på att vi är personer, säger Astrid-Marie Jonsson.

– För mig är det ingen stor sak. Det handlar om rätt person, inte kön, säger Åsa Merving. 

Elisabet Edlund blir retorisk:

– När det bara är män, då blir frågan: Varför är det inga kvinnor med? 

Edlund tvekar inte: 

– Det är bra. Vi är förebilder för andra kvinnor. 

I fullmäktigesalen, som finns på andra våningen i det gamla kommunhuset, sitter Åtvidabergs historia bokstavligen på väggarna.

Längst ner i salen hänger porträtt i guldfärgade ramar. 

På ena sidan om entrén hänger de tolv personer som avslutat sina uppdrag som ordförande i fullmäktige; tio män och två kvinnor. På andra sidan finner vi de som varit ordförande i kommunstyrelsen. Av dessa sju finns bara en kvinna, Elisabet Edlund.

undefined
Elisabet Edlund är en av få kvinnor som finns uppsatt på väggen i fullmäktigesalen, här intill Conny Holmqvist och Lars Rasch.

I blickpunkten i salen, vid det upphöjda presidiebordet finns en väggmålning, daterad 1957 och skänkt av Facit till dåvarande fullmäktiges ordförande, Elis Karlsson på hans 60-årsdag. Verket heter "Näringsliv och samhälle i samverkan".

Den stiliserade målningen kan beskrivas som en allegori över Åtvidabergs framväxt.

Längst ner finns män i gruvor, på kuskbocken och i smältverk. Skiktet däröver rymmer fler män; en i vit rock, tjänstemän med portfölj och papper, en snickare, kanske en verktygsmakare, en man med spade och en fotbollspelare med koppartecknet på tröjan. På sidorna finns fler män; en murare och industriarbetare. 

På målningen finns en enda kvinna, iklädd ljusblå klänning och vitt förkläde. Hon står intill en skolpojke och håller ett mindre barn i sina händer. 

– Den är historisk, säger Elisabet Edlund som ofta reflekterat över målningens innehåll.

– Den visar olika skeden i Åtvidabergs utveckling. Det är väldigt mycket män, säger hon. 

Åsa Merving som inte reflekterat över bilden tidigare säger: 

– Det var inte så många kvinnor som var yrkesverksamma då när den målades.

Om det råder kvinnodominans i presidiet, så är det raka motsatsen i hela fullmäktige. Av 35 ordinarie ledamöter är 22 män och 13 kvinnor.

De som nu sitter i presidiet var med när fullmäktige gick från att ha sina sammanträden på kvällstid till dagtid. Elisabet Edlund som har politiken i blodet och bokstavligen gått i pappa Göte Edlunds fotspår – han var ordförande i fullmäktige och blev senare kommunalråd – minns tillbaka. 

undefined
Elisabet Edlund har gått i pappa Göte Edlunds fotspår. Bada har haft tunga politiska uppdrag, som kommunalråd och fullmäktiges ordförande.

– Pappa var borta mycket om kvällarna. 

Med sammanträden på eftermiddagen, den sista onsdagen varje månad (med vissa undantag) tror både Edlund och Merving att det är lättare att nå kvinnor, men också att få fler engagerade överhuvudtaget. En grupp som nämns är småbarnsföräldrar. 

Partierna är just nu i startgroparna inför kommande valrörelse. Arbetet att ta fram kandidater skiljer sig åt, även i vilken ordning partierna placerar män och kvinnor.

– Vi i S har varvade listor. Det tror jag är jätteviktigt, säger Edlund.

– Vi är redan ett parti med många starka kvinnor, och vi har ett starkt kvinnoförbund, säger Jonsson och pekar på att C lokalt har två kvinnor på ordförandeposter i utskott och nämnd.

– Vi har få kvinnor med just nu, men kommer få fler till nästa lista, säger Merving.

Politiska skiljelinjer mellan de tre anas, även om de i sina presidieposter, inte agerar partipolitiskt. 

undefined
Elisabet Edlunds klubba vilar mot bordsunderlägget.

– Att sitta i presidiet handlar inte så mycket om politik. Här är det kommunallagen som styr och jag är noga med att vi ska behandla alla partier lika, säger Edlund.

Har det betydelse för uppdraget att ni alla är kvinnor?

– Nja, vi har snarare olika perspektiv, säger Edlund och talar om olika erfarenheter.

– Vi är också olika som kvinnor, påminner Merving. 

Fler män än kvinnor

Åtvidaberg sticker ut bland länets kommuner med ett fullmäktige med enbart kvinnor. Men kommunen är inte ensam om det. Även i Norrköping är det enbart kvinnor i presidiet.

I Motala, Linköping, Söderköping och Ydre är det omvänt – bara män på presidieposterna. 

Av de som har den högsta positionen som fullmäktiges ordförande i länets kommuner är åtta mån och fem kvinnor. 

Med tre ordförandeposter i varje kommun finns det 39 ordförandeposter i länets fullmäktige. De fördelas på 23 män och 16 kvinnor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!