Handelselever laddade med kalasbra idéer

Handelseleverna har laddat med idéer inför Åtvidabergskalaset. Syftet med festligheterna den 5 maj är djupare än vad det låter. De vill få fram synpunkter från yngre om hur man kan göra Åtvidabergs centrum mer attraktivt.

Idérika. Elever på Handelsprogrammet på Facetten har tillsammans med läraren Veronica Cica tagit fram en massa idéer på aktiviteter under Åtvidabergskalaset, som i sin tur syftar till att få fram idéer/förslag från yngre på hur man kan utveckla centrum.

Idérika. Elever på Handelsprogrammet på Facetten har tillsammans med läraren Veronica Cica tagit fram en massa idéer på aktiviteter under Åtvidabergskalaset, som i sin tur syftar till att få fram idéer/förslag från yngre på hur man kan utveckla centrum.

Foto: Stefan Holgersson

ÅTVIDABERG2018-04-11 13:46

– Eleverna har fått arbetsuppgifter i verkligheten. De har jobbat fram idéer på aktiviteter som de ska genomföra på Åtvidabergskalaset. Då öppnar vi upp Åtvidaberg för barnfamiljer och ungdomar och tar samtidigt in synpunkter från besökarna som får chansen att hjälpa oss med att utveckla centrum, säger läraren Veronica Cica.

Eleverna på handelsprogrammet på Bildningscentrum Facetten har under en längre tid engagerat sig i platsutvecklingsprojektet BID 35 Åtvidaberg, med Näringslivscentrum som projektägare. Platsen man fokuserar på består av Åtvidabergs kommersiella centrum, resecentrum och kulturcentrum med delar av Facetten.

– Vi vill göra området till en mer attraktiv plats, för ökad tillväxt i Åtvidaberg, ökad inflyttning, nyetablering och för besökare och dem som redan bor här, säger projektansvarige Susanne Forsberg.

I en målgruppsanalys upptäcktes att de unga, yngre vuxna och barnfamiljer var underrepresenterade både i styrgrupp och i arbetsgrupper för projektet.

– Det tog vi tag i och tillsammans med handelsprogrammets elever har vi samarbetat på flera sätt. Bland annat har eleverna gått platsrundvandringar i BID-området, och är högst delaktiga i att arbeta fram konceptet och innehållet för det som vi kallar Åtvidabergskalaset.

Syftet är att tillsammans med eleverna, föreningar, verksamheter och företag skapa en riktigt kul dag med aktiviteter som fokuserar på just de saknade målgrupperna. Under dagen kommer besökarna att få tycka till om BID-området vad gäller bland annat utbud, utformning, tillgänglighet, platsens varumärke samt om det är rent, snyggt och säkert.

– Aktiviteterna som vi ska ha med på kalaset är mest för barn och unga. Kul att göra något annat än bara skolarbete, säger eleven Arvid Karlsson.

– Projektet är bra för Åtvidaberg också. För att vi unga ska få mer att göra, för att få hit fler affärer och få Åtvidaberg att växa, säger klasskompisen Adrian Pettersson.

De går på handelsprogrammets årskurs 2, där man delat upp sig i tre arbetsgrupper för att ta fram en rad olika aktiviteter.

– Jag har kontaktat Samir & Viktors manager och hoppas att de kan komma. Vi tänkte att Samir är en lokal artist som lockar mindre barn och även oss ungdomar, säger Dina Terzic.

Fotnot: BID står för Business Improvement District och kan kortfattat beskrivas som platsutveckling i frivillig samverkan. 35 står för riksväg 35. Västervik, Gamleby, Åtvidaberg, Linköping och Överum har valt att ingå i BID35-projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om