När ett nytt år börjar ska det gamla summeras. Tommy Aarna kommer till redaktionen i Åtvidaberg för att tala om det som varit och det som kommer.
– Det har bara gått fem månader sedan jag tillträdde som oppositionsråd, konstaterar han.
Då i augusti förra året tog han över efter Mira Wedenberg (M), som efter att ha varit kommunalråd under förra mandatperioden och oppositionsråd fram till augusti 2019, valde att satsa på yrkeslivet.
– Ambitionen från början var att ha kul. Jag tycker fortfarande att det är kul, säger han och gör en konstpaus innan han lägger till:
– Men det finns väldigt mycket att göra, både inom partiet och inom oppositionen.
Partiarbetet kretsar kring de stora frågan: hur agerar man i opposition efter tolv år i majoritet? Som oppositionsråd söker Aarna svar på hur oppositionen ska bli mer delaktig.
– Det gäller att hitta rutiner. Idag har finns det arbetssätt inom kommunen som inte är de bästa.
I opposition är det lätt att fälla kritik.
– Fast här idag har jag bestämt mig att inte peka pinne åt andra.
Det visar sig under intervjun att det är en ambition som är svår att förhålla sig till. Kanske för att Aarna själv inte är rädd för vare sig kritik eller diskussion och debatt.
– Man måste inte tycka lika, men man måste kunna diskutera.
Hösten med debatten om underskott, budget och skattehöjning har varit intensiv. Tommy Aarna har tryckt på majoriteten, bland annat gick M tillsammans med SD och KD mot beslutet om höjd kommunalskatt.
– Vi borde ha diskuterat det mer. Det är ett annat läge nu, säger Aarna och blickar tillbaka på S+M-majoritetens tolv år långa era.
– Då med missnöjesparti och dålig ekonomi var det nödvändigt att gå hårt fram.
Nu vill Aarna se en mer öppen attityd mot oppositionen.
– Jag vill ha ett arbetssätt där vi inkluderar flera och där alla partier ska kunna ge sig in i debatten. Jag gillar inte att majoriteten försöker springa före och inte dela med sig.
För att nå det målet har Aarna infört nytt arbetssätt för den samlade oppositionen; M, SD och KD, men även MP som ingått valteknisk samverkan den styrande fyrklövern (S, C, V och L).
– Vi kommer att ha möte varje månad inför kommunstyrelsen. Där får vi träffa kommundirektören (Robert Bredberg) under en timme, eventuellt också andra tjänstemän. Den andra timmen ska vi tala med varandra inom oppositionen.
– Vi måste inte samarbeta politiskt inom oppositionen, men dessa möten kan var ett sätt för att oppositionen ska han en chans att kunna driva en adekvat politik. Vi vill komma in i frågorna tidigare. Idag upplever jag att det kan poppa upp frågor en vecka innan besluten ska tas, fast frågorna varit aktuella mycket längre tid.
För 2020 är än så länge mycket oskrivet. Vad har du för mål under året?
– Ett är att vi ska fortsätta jobba efter vårt valprogram, det är inget vi bara tog fram för att det var val 2018.
Han uppger att ungefär hälften av punkterna i programmet lyfts, till exempel entreprenörsprofil och oförändrad skattesats, vilka partiet inte lyckats med. Däremot ser han att arbetet för utveckling av strategiska orter gett resultat.
– Fler motioner som är baserade på valprogrammet är på gång.
Under 2020 kommer Aarna även att fortsätta vaka över ekonomin, framförallt kring vård och omsorg.
– Jag är fortsatt orolig och jag är fortsatt redo att hjälpa majoriteten. Vi har sträckt ut handen.