Han satsar på ett nytt industrihotell

Ett nytt mindre industrihotell. Det är planen bakom Hans Anderssons förvärv av industrimark på Fågelsången.

Hans Andersson köper industrimark av kommunen och avser att bygga ett industrihotell, där företag ska kunna hyra in sig.

Hans Andersson köper industrimark av kommunen och avser att bygga ett industrihotell, där företag ska kunna hyra in sig.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-10-24 08:00

Det växer små björkar och tallplantor på den övre av två platåer på den norra delen av Fågelsången. Här intill kommunens vattenreningsverk och intill riksväg 35 har Hans Andersson planer. 

–  Ja, tanken är ett mindre industrihotell, säger han och betonar ordet mindre innan han fortsätter: 

– Jag vill i första hand bygga en huskropp med fyra välplanerade enheter om vardera 150 kvadratmeter. Om det går bra så finns det mark till en lika stor byggnad. 

Hans Andersson tog nyligen hem den markanvisningstävling som kommunen arrangerat. Han la högst bud på marken och har nyligen undertecknat förvärvet. 

Nu väntar fastighetsbildning innan grävskopan kan sättas i marken, troligen först om sju till åtta månader.

– Jag är sugen på att genomföra detta. Det känns spännande, säger 66-årige Hans Andersson som lämnade arbetslivet för ett och ett halvt år sedan. 

Pensionärstillvaron lockar inte. Hans Andersson är en entreprenörssjäl. 

–  Jag är fortfarande sugen på att uträtta något. Nu är det dags att börja jobba igen. 

Merparten av yrkeslivet ägnade Hans Andersson åt fastighetsfrågor. Som fastighetsförvaltare hade han mellan 1979 och 1992 hand om Facits gamla lokaler i centrala Åtvidaberg, nuvarande Facetten. 

Senaste tjänsten var som fastighetsförvaltare på IBR Industrial Business Residence, industrigallerian i Örsätter. 

– Jag har jobbat mycket med energioptimering och kommer att satsa vidare på det. Det finns behov av det och det är nödvändigt. 

–  Jag har tankar på att erbjuda tjänster kring energiplanering, där det handlar om att med smarta lösningar spara energi och motivera företag att arbeta med energioptimering.

Industrihotellet avser Hans Andersson bygga så klimatsmart som möjligt. Han nämner bland annat att han vill satsa på solenergi och bergvärme.  

Vet du om det finns intresse från företag att hyra in sig i det industrihotell du avser bygga? 

–  Ja, det finns intressenter. Ett företag är verksamt i Åtvidaberg och ett har verksamhet på annan ort. 

Parallellt med yrkesåren har Hans Andersson också haft ett politiskt engagemang inom socialdemokraterna. Han var ordförande i kommunens dåvarande bostads-, industri- och hotellbolag. 

– Jag har varit engagerad i flera stora fastighetsprojekt, bland annat när vi rev delar av Eksätter och när vi byggde upp nya flera nya industrilokaler på Fågelsången. 

Idag har han lagt politiken på hyllan. Senaste uppdraget var som ordförande för fullmäktige. 

Karta: Industrigatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!