Han rasar över lampbytet: "En slakt på kulturarvet"

Förre fullmäktigeordföranden Carl G Nilsson (M) tar till kraftuttyck över bytet av taklampor i fullmäktigesalen. "Det är åt helvete", utbrister han.

Carl G Nilsson (M), högst uppe till höger manar till kommunen att hänga tillbaka design-lamporna i fullmäktigesalen. Det blir nobben från kommunalrådet Thomas Lidberg (S) nedan till höger.

Carl G Nilsson (M), högst uppe till höger manar till kommunen att hänga tillbaka design-lamporna i fullmäktigesalen. Det blir nobben från kommunalrådet Thomas Lidberg (S) nedan till höger.

Foto: Lotta Willsäter/ Victor Bomgren

Åtvidaberg2023-10-04 17:00

Han har hunnit bli 85 år, Carl G Nilsson, som haft flera tunga uppdrag i sin politiska karriär – från kommunen till riksdagen och åter till kommunen. Åren 2002 till 2004 var han fullmäktiges ordförande. 

Nu är han åter i debatten. Bytet av taklampor i fullmäktigesalen tänker han inte hålla tyst om. 

– Det är slakt på kulturarvet! Vandalisering! Skämskudde! Kommunen måste överväga att hänga tillbaka dem. Och att då hänga dem högre.

Han har tryck i rösten. Och han ger en återblick, som rymmer en del av Åtvidabergs historia. 

– Jag var med när Åtvidabergs kommun bildades 1971, säger han.

undefined
Carl G Nilsson (M) vet i vilken tidsanda designlamporna kom upp i fullmäktige. Han tar till kraftuttryck över att de tagits ner.

Någon gång i samband med kommunsammanslagningen 1971 gjordes fullmäktigesalen om. Det kan ha varit sent 60-tal eller tidigt 70-tal. Det viktiga är inte årtalet, utan den tidsanda som rådde när armaturerna, designade av formgivar-ikonen Hans-Agne Jakobsson kom på plats, menar han. 

Han nämner två mycket tongivande män vid den tiden; Alrik Agerbo som var kanslichef, dåtidens kommundirektör och Åke Elliott som var chef på Forskraft och ordförande i byggnadsnämnden. 

– De var väldigt måna om arkitektur, konst och de var med när det byggdes nytt i Åtvidaberg. 

De följde en tradition, som Åtvidaberg bär tydliga spår av idag.

– Man tog in arkitekthjälp och sakkunskap, säger Carl G Nilsson och nämner baron Theodor Adelswärd (1860-1929) som anlitade sin tids främsta arkitekter för byggnationer i Åtvidaberg. 

undefined
Här på golvet i fullmäktigesalen stod de värdefulla armaturerna, designade Hans-Agne Jakobsson.

Carl G Nilsson sätter de nu nedplockade design-lamporna i fullmäktige i ett större sammanhang.

– De är en del av en helhet. Jag anser att de passar in i salen. Men när det gäller tycke och smak så kan vi lämna det till formgivare som kan sin sak. 

Själv har Carl G Nilsson inte märkt av dålig belysning. Inte heller att salen inte skulle vara representativ. Som vigselförrättare har han vigt åtskilliga par i fullmäktigesalen. 

– Jag har aldrig skämts över salen. 

Efter att han tagit del av Correns artikel om lampbytet tog Carl G Nilsson kontakt med en väletablerad elektriker. 

– Kommunen kunde precis som jag frågat en elektriker och fått svar att det inte är några problem att byta el eller gå från glödlampa till LED.

undefined
Thomas Lidberg (S) säger: "Det primära är att vi har en sammanträdeslokal som fungerar."

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) markerar tydligt sin ståndpunkt kring design-lamporna: 

– Jag har full respekt för design, men de är fula och skymmer overhead-dukarna oavsett om de skulle vara värda tio miljoner. Det primära är att vi har en sammanträdeslokal som fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!