Erik ligger bakom nya replokalen för ungdomar

Genom den nya replokalen i Åtvidaberg hoppas Erik Österberg locka musikintresserade ungdomar att lira och bilda band.

En vilja att skapa gemenskap för ungdomar och drömmen om att starta band drev Erik till att ordna en replokal.

En vilja att skapa gemenskap för ungdomar och drömmen om att starta band drev Erik till att ordna en replokal.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2024-01-28 12:00

Redan ute på Åssagården hörs musiken från replokalen som nyligen stod klar. Den ligger på andra våningen, i samma ingång som Bokbindargillet. Här finns det mesta man kan tänka sig för att kunna spela musik, och initiativet kommer från 46-årige Erik Österberg.

– Under förra året slutade jag min dagliga tjänst i mitt egna bolag för att hitta nya utmaningar. Det innebar att jag fick en del tid över. Jag vill göra det jag känner för och hoppas samtidigt få mer fart på saker i Åtvidaberg.

undefined
Erik hoppas att många tar chansen att spela musik tillsammans och lära sig mer. "Förhoppningen är att man i skolan ska uppmuntra elever som har musikintresse att besöka replokalen".

En av de sakerna är att skapa en plats för ungdomar, men även vuxna, med stort musikintresse. Det ska vara en plats där man får prova sig fram och kan ta hjälp av varandra. Erik betonar vikten av att höra till, han har själv tre barn som motiverar honom.

– Högstadieåldern är tuff och man ska hitta sin identitet. För många är musiken ett stort intresse och jag minns själv en tid i Åtvidaberg då vi hade flera duktiga band som spelade. Drömmen är ju att vi ska få igång nya band.

Erik spelade trumpet på musikskolan genom hela grundskolan. Han beskriver sig inte som en särskilt duktig elev, men erfarenheten har lärt honom flera saker.

– Framför allt att alla inte vill lära sig musik genom den klassiska utbildningen. Faktum är att man bara behöver kunna några ackord för att ta sig igenom en låt.

undefined
För bara en månad sedan kände inte Loke Herrström och Lucas Kammerby varandra, men idag spelar de regelbundet tillsammans med flera ungdomar.

När tankarna på en plats för ungdomar med musikintresse väcktes, tog han kontakt med både banken och kommunen för att hitta finansiering och en passande lokal. Han konstaterar att utbudet av lokaler inte var särskilt stort, men att replokalen ligger bra till på Åssagården.

– Vi ville ju gärna vara i närheten av ungdomsgården, men inte vägg i vägg. Som det är nu så kan de som lånar lokalen hämta nyckeln inne på ungdomsgården under deras öppettider, annars får de höra av sig till någon av oss som har hand om replokalen, förklarar Erik.

Via ungdomsgården fick han kontakt med Lucas Kammerby som går estet med musikinriktning på en gymnasieskola i Linköping. Lucas har alltid spelat musik men saknat en replokal. 

– Jag blev kontaktad av 1357 och redan när jag kom hit blev jag väldigt peppad. Om viljan finns och vi jobbar tillräckligt hårt, kan det bli riktigt bra, säger Lucas entusiastiskt.

undefined
Erik Österberg, Loke Herrström och Lucas Kammerby lärde känna varandra när replokalen blev klar. Nu ansvarar Erik och Lucas för uthyrningen av replokalen utanför ungdomsgården 1357:s öppettider.

Tillsammans har de börjat sprida ordet om replokalen till både bekanta och via skolan. Förhoppningen är att man i skolan ska uppmuntra elever som har musikintresse att besöka replokalen. Målet är en välbesökt plats där alla är välkomna och kan umgås över generationsgränserna, ett sammanhang där Erik bland annat hoppas att utsatta ungdomar kan hitta en hemvist.

– Det kan finnas de som inte har något riktigt kontaktnät med vuxna som bryr sig. Jag tror att det är viktigt att hitta sitt sammanhang.

När vi möts i replokalen är även Loke Herrström där. Han har spelat musik i hela sitt liv, men nu under gymnasiet får han inte det som en naturlig del i utbildningen. För bara en månad sedan kände han och Lucas inte varandra, men idag spelar de regelbundet tillsammans med flera ungdomar. Lucas instruerar Loke som spelar trummor och de tar sig igenom ”Staten och kapitalet” av Ebba Grön.

undefined
Lucas Kammerby går en gymnasietbildning med musikinriktning i Linköping.

– Utmaningen är att få folk att våga komma hit och blotta sig lite. Det tar tid och de som spelat i band vet hur svårt det är. Tröskeln är låg för att komma igång, men högre innan man blir bra, konstaterar Erik.

Och vem vet, kanske han själv drar igång ett band.

– Kan man göra det när man är 15 år så kan man göra det när man är 45 också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!